Romániában is alkalmazzák az immunterápiát a rákkezelésben

Romániában is alkalmazzák az immunterápiát a rákkezelésben
A daganatos betegségek kezelésében alkalmazandó immunterápiáról és a biomarkerek szerepéről tartottak kerekasztal-beszélgetést a kolozsvári Prof.dr. Ion Chiricuta Onkológiai Intézetben a Romániai Rákbetegek Egyesületének Föderációjának, a Pacientul 2.0 Egyesületnek, illetve egy külföldi gyógyszergyártó cég romániai képviselői.

– Az immunterápia a beteg szervezet immunrendszerét erősíti, kezeléskor lehet csak azt alkalmazni vagy a hagyományos kemoterápiával egy időben gyógyítani vele a beteget. Az immunterápia gyógyszerek szájon át történő bevételével valósul meg, és alig van mellékhatása. Alkalmazása azonban igen magas költségekkel jár, amelyet az egészségügyi biztosító, illetve a közegészségügyi minisztérium ugyan fedez, ám használatát az illető onkológiai kórházban zajló kutatáshoz igazítják. Jelenleg többféle immunterápiás gyógyszer van forgalomban. Az immunterápia főleg a melanoma (bőrrák) és a tüdőrákos esetekben hozott eredményt, de a mellrákos és méhnyak-rákos esetekben is sikerrel alkalmazták. Az autoimmun betegségekben szenvedők esetében viszont egyáltalán nem alkalmazható. Világszerte öt-hat laboratóriumban állítanak elő immunterápiánál használatos gyógyszereket – magyarázta dr. Tudor Ciuleanu onkológus főorvos.

Patriciu Achimas-Cadariu, az onkológiai intézet orvosigazgatója elmondta: a kolozsvári onkológián több mint 60, immunterápiával kapcsolatos klinikai tanulmány zajlik. Az orvosigazgató arról is beszámolt, hogy az elmúlt években számtalan infrastrukturális befektetést eszközöltek, amelyeket egyrészt állami, másrészt svájci és norvég alapokból finanszíroztak.

A kerekasztal-beszélgetés során a résztvevők azt is elmondták, hogy a kolozsvári onkológia az egyetlen központ az országban, amelyet akkreditált az Onkológiai Intézetek Európai Szövetsége. Az egészségügyi intézmény hétvégén ünnepli létrehozásának 90. Évfordulóját, amelynek programjában szimpóziumok, workshopok, tudományos ülésszak szerepel, illetve díszdoktorrá avatják Jalid Sehouli német nőgyógyászt és onkológust, a petefészekrák-kutatásban, megelőzésben és korai felismerése terén elért eredményeiért, valamint a legújabb gyógykezelések alkalmazásáért a nőgyógyászati ráktípusok esetében.