Román érettségi - Aláírásgyűjtés a Kolozs megyei érettségi bizottság diszkriminatív eljárása ellen

Csoma Botond képviselő, az RMDSZ szóvivője Facebook-bejegyzésében arról tájékoztat, hogy a román nyelv és irodalom érettségi dolgozatok javítása körül Kolozs megyében kirobbant vita óta folyamatosan kapcsolatban állnak a szülőkkel és a magyar iskolák szülői szövetségeinek képviselőivel, próbálják orvosolni a helyzetet. Kihallgatási időpontot kértek a megyei érettségi bizottság elnökétől a magyar iskolák szülői szövetségeinek elnökei számára, és egyeztettek ügyvéddel is.

„Két dolgot kérünk: tegyék lehetővé azt, hogy a magyar diákok dolgozatait olyan román tanárok javítsák, akik magyar tagozaton tanítanak. Amennyiben ez most már nem lehetséges, akkor a fellebbezést követően a dolgozatok olyan tanárokhoz kerüljenek, akik az előbb megfogalmazott feltételnek megfelelnek” – írja Csoma.

Amint arról korábban tudósítottunk, más megyéktől eltérően Kolozs megyében elutasították a nem román anyanyelvű diákok román érettségi dolgozatának elkülönítését, hogy ezek magyar tagozaton tanító pedagógusokhoz kerüljenek javításra, akik tekintettel vannak ezekre a körülményekre. A Kolozs megyei érettségi bizottságok nem követték az oktatási minisztérium államtitkárának, Kallós Zoltánnak az ajánlásait, és nem a hatályos előírásoknak megfelelően válogatták az érettségi dolgozatokat.

A szülők és diákok aláírásgyűjtést kezdeményeztek, sürgős megoldást követelnek a gyermekeket ért kirívó diszkriminációra.  

Az indoklás szerint Cristian Potora, a Kolozs megyei érettségi bizottság elnöke a többi megyétől eltérően nem engedélyezte annak a négyzetnek a kipipálását, amely azt jelzi, hogy a beszkennelt dokumentum magyar tannyelvű iskolából érkező diáké, olyané, akinek nem a román az anyanyelve. Ezt konkrét példákkal támasztják alá: amikor több végzős is arra kérte az érettségiztető bizottság tagjait, hogy jelezze az említett módon, hogy nem román anyanyelvű diák dolgozatáról van szó, azzal utasították vissza, hogy ez csak a próbaérettségire vonatkozott.

Az aláírást kezdeményezők hangsúlyozzák: a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók jogait nem lehet jogi következmények nélkül ellehetetleníteni. Addig is, amíg felelősségre vonják azokat, akik szabotálták a törvény alkalmazását és diszkriminálták a Kolozs megyei magyar tanulókat, követelik, hogy az illetékes hatóságok keressenek megnyugtató megoldást az ügyre.

Emlékeztetnek: az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) már a próbaérettségi alkalmával megfogalmazta véleményét ezzel kapcsolatban, ennek következményeként került be a törvény módszertani szabályzatába, hogy a nem román anyanyelvű diákokat megilleti a pozitív diszkrimináció. 

A petíciót itt lehet aláírni.