RMDSZ: maradjon helyben a megtermelt adó

RMDSZ: maradjon helyben a megtermelt adó
Elsőházként döntött a szenátus az RMDSZ javaslatáról, amelynek értelmében több személyi jövedelemadó marad a helyi önkormányzatok költségvetésében – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

 „A helyben megtermelt adó a helyi közösségeket kell szolgálja. Számos vállalkozás nyit munkapontot kisebb településeken, így az alkalmazottak után befizetett személyi jövedelemadó összegyűl. Ebből az összegből az önkormányzat a helyi közösség jólétét szolgálhatja, utakat korszerűsíthet, bölcsődéket építhet, parkosíthat” – nyilatkozta Cseke Attila.  

A szakpolitikus elmondta: a munkapontokon dolgozó alkalmazottak után befizetett személyi jövedelemadó, a hatályos rendelkezések értelmében, csak akkor illetti meg a helyi önkormányzatot, amelynek területén a munkapont működik, ha legkevesebb öt alkalmazott dolgozik ott. Az RMDSZ azt javasolja: minden alkalmazott után helyben kell maradjon a személyi jövedelemadó. Így a négy, vagy annál kevesebb alkalmazottal működő munkapontok jövedelemadója is a helyi közösséget szolgálja. 

A Miklós Zoltán RMDSZ-es parlamenti képviselő által iktatott törvénymódosításról elsőházként döntött szerdán a szenátus plénuma. A képviselőház döntése és a tervezet Hivatalos Közlönyben való megjelentetése után léphet érvénybe az új rendelkezés.