Restaurálják a kolozsvári evangélikus templomot

Sms-vezérlésű harangozás, elkülönített rész a kisgyerekeseknek

Restaurálják a kolozsvári evangélikus templomot
Mindenre kiterjedő, uniós pénzből finanszírozott felújítást valósítanak meg a kolozsvári evangélikus-lutheránus templomban. Fehér Attila lelkész-főtanácsostól megtudtuk: a munkálatok befejezése után a harangozás sms-ben történik, a templomban pedig elkülönített részt alakítanak ki a kisgyermekes családoknak, ahol a gyerekek játszhatnak, a felnőttek pedig nyugodtan figyelhetnek az istentiszteletre. Végre lesz órája is az evangélikus templomnak, amely már a kezdeti tervben szerepelt, ám végül nem készült el. A műemlék orgona restaurálása után a hangszer harmadik manuáljából kijövő hang, egy százéves hangfolyosónak köszönhetően, az oltár körül lesz hallható. A mostani felújítási munkálatok ára 6,4 millió lej, ebből a vissza nem térítendő uniós támogatás 5,1 millió lej. A templom 2019 húsvétja után nem lesz látogatható, az istentiszteleteket vélhetőleg a püspökség épületében található Argay teremben fogják tartani.

– A kolozsvári evangélikus-lutheránus templom az elmúlt években már átesett külső és belső felújításon egyaránt. A belső felújítási munkálatok 2012–2013-ban zajlottak. A 2003-ban eszközölt külső felújítás azonban csak látszatra volt jó és szép. Most, amikor elkezdtük az alapos, külső felújítást, a tizenöt éves vakolat jó része lejött. A 2013-as belső felújításhoz kaptunk ugyan anyagi támogatást mind a magyar kormánytól, mind a román vallásügyi minisztériumtól, a kolozsvári és a megyei tanácstól, ám az egymillió lejes munkálatok 60 százalékát mi fedeztük. A mostani munkálatok összege 6,4 millió lej, ebből 5,1 millió lej uniós támogatás.  Hosszú volt a pályáztatási folyamat is. Végül 2016-ban nyújtottuk be a pályázatot, és 2017 novemberében értesítettek, hogy megnyertük a támogatást. Időközben lejárt az építkezési engedélyünk, ezt meg kellett hosszabbítanunk a polgármesteri hivatalban. A támogatási szerződést idén tavasszal írtuk alá, a terveket a Tektum és az IrodM tervezőirodák készítették, a pályáztatást a RegioConsult Kft. segítségével bonyolítjuk le. A kivitelező cég pedig a székelyudvarhelyi Kvadrum  Axis Kft. A munkálatokat idén augusztus 27-én kezdtük el minden törvényes előírást betartva – ismertette az előzményeket Fehér Attila főtanácsos.Az egyház tisztségviselőjétől megtudtuk: már zajlanak az első szakasz munkálatai, azaz a tetőszerkezet cserepeinek és lécezetének cseréje. Az oltártér feletti tetőrészt már kibontották, és amennyiben a tetőszerkezet faelemei nem sérültek, akkor rátérnek a cserepek felrakására. A munkálatokat most az nehezíti, hogy a tetőtérben törmelék halmozódott fel – vélhetőleg az elmúlt száz évben eszközölt három restaurálás miatt – és ezt el kell onnan tüntetni. Az elgondolás az, hogy november második felére már új teteje lesz a templomnak.– Tavasszal a torony teljes, azaz külső és belső renoválásával kezdünk. Az uniós pályázatot is azért nyertük meg, hogy növeljük a templomnak, mint turisztikai egységnek a vonzerejét. Ennek fényében szeretnénk a templomtornyot is látogathatóvá tenni. A látogathatóvá váló templomtorony háromszintnyi magas, így a torony négy ablakából jól látszik a város. A toronyba a templomon keresztül a karzatról csigalépcsőn át lehet bejutni, az odavezető lépcsőket szintén felújítjuk. A templom eredetileg kétharangos volt, de az egyik harangot az első világháborúban elvitték és beolvasztották. Most újra kétharangos lesz a templomunk. A harangszót pedig sms-vezérléssel bonyolítjuk. Az egyik mobiltelefon-szolgáltatóval kötött egyezség alapján a harangot sms-küldés indítja el. Az 1816–1829 között felépített templom eredeti terveiben óra elhelyezése is szerepelt, ami végül nem valósult meg, így most digitális órát helyezünk el – közölte Fehér Attila.

Már zajlik a tetőszerkezet cserepeinek és lécezetének cseréje (Rohonyi D. Iván felvételei)A templom, a liturgikus szertartás fontos része az orgona. Az evangélikus-lutheránus templom Walker orgonája teljes mértékben megújul a mostani munkálatok eredményeképpen.  – Nagyon fontos és érdekes része a felújításnak a Walker orgona befejezése és teljes restaurálása. Műemlék, három manuálos svájci orgonáról beszélünk, amit az első világháború miatt nem fejeztek be. Ezért a három manuálból csak kettő működött tökéletesen. Az orgonaművészek egybehangzó véleménye szerint, a mi hangszerünk Kolozsvár legjobb orgonája lesz a hangzása miatt. A harmadik manuált is bekötik, az ebből kiáramló hang pedig egy hangfolyosón keresztül az oltártérben lesz hallható. A hangfolyosót a huszadik század elején építették meg: 2x2 méter hosszú, kocka alakú folyosóról van szó, amiben egy felnőtt ember is befér. A felújítás után a több mint 100 éves hangfolyosó működni fog, és Erdély-szerte egyedi lesz ez az orgona. A hangfolyosót annak idején megépítették ugyan, de sohasem használták. Írásos feljegyzésben olvastam arról, hogy valamikor az 1940-es 1950-es szerveztek a templomban egy kórustalálkozót. Akkor a kórus férfitagjai „beleénekeltek” a hangfolyosóba, a nők pedig a templomtérben énekeltek, s mégis mindkét kórus hallható volt.  A felújított orgonát 2020-ban helyezik vissza – mesélte Fehér Attila.Templomok restaurálásakor elkerülhetetlen a templom be- és lezárása. Erre jövő év tavaszán, húsvét után kerül sor. Úgy néz ki, hogy a három évre becsült munkálatokat, amelyek végső határideje 2021, már 2020 nyarán be tudják fejezni. A templom lezárása alatt az istentiszteleteket vélhetőleg az Argay György teremben tartják.  A templom belső munkálataihoz tartozik három vízcsap, azaz hidráns bevezetése, ami tűzvédelmi okból szükséges, illetve kötelező. Restaurálják az oltárt és az olasz művész által készített oltárképet is. A falakba a talajvíz és a nedvesség behatolását gátló anyagot fecskendeznek be. A templom külső részén levő csatornát pedig bekötik a városi csatornarendszerbe, ezzel is megakadályozva a templom nedvesedését. Új villámhárítót is felszerelnek. A jelenlegi, belső, fából készült ajtót üvegajtóra cserélik, amely megkönnyíti a templom megtekintését. Mivel a templom padjait 2013-ban teljes mértékben felújították, nincs szükség azok restaurálására.Németországban tapasztalt innovációt is életbe léptetnek: a karzat alatti helyen elkülönített és hangszigetelt helyiséget alakítanak ki, ahova a kisgyermekes családok el tudnak vonulni. A gyermek a játszósarokban vagy édesanyja ölében ülve nyugodtan eltölti az időt, a felnőttek pedig hangosítás segítségével követhetik az istentisztelet menetét. Ugyanakkor a templomban levők is nyugodtan hallgathatják az istentiszteletet.