Régi barátunk, a Flauto Dolce

Régi barátunk, a Flauto Dolce
A fennállásának 21. évfordulójához érkezett Flauto Dolce barokk együttes újfent elbűvölte közönségét a Farkas utcai református templomban megtartott július 14-i koncertjén: nem csak az együttes – Majó Zoltán (furulya, együttesvezető), Szabó Mária (furulya), Miklós Noémi (csembaló) és Mihaela Maxim (szoprán) –, hanem a meghívott vendégművész, a Kölnben élő Hegyi Gábor (barokk trombita) is remekelt.

Eddigi műsorpolitikájukhoz és művészi hitvallásukhoz híven az ismert kolozsvári kamaraegyüttes szerdai koncertjén főként barokk szerzők művei szerepeltek: G. Fantini, Ph. Rosseter, D. Castello, Al. Scarlatti, M. Uccellini, M. Corrette, G. F. Händel, illetve „kakukktojásként” az erdélyiként számon tartott XVIII. századi ifj. Johann Sartorius.

Régóta tudjuk: a Flauto Dolce fellépésekor biztosított a siker. A négy tehetséges, a barokk zene iránt elkötelezett előadóművész gazdag repertoárral rendelkezik, külföldi mesterkurzusokon tökéletesítették tudásukat az évek során. A befektetett munka busásan kamatozott, hiszen bel- és külföldön egyaránt jó hírnevet szereztek maguknak. A sok gyakorlásnak, próbának köszönhetően számtalan sikeres koncertet tudhatnak maguk mögött. Fellépésük mindig jó érzéssel tölti el a közönséget: a muzikális előadásmód tökéletes hangszer- és énektechnikával társul.

Hegyi Gábor barokk trombitaművész már fellépett néhány évvel ezelőtt a Flauto Dolce kamaraegyüttessel: akkor is és most is megcsodáltuk muzikalitását és technikáját. Öt jól felkészült és sikeres művészt hallgathattunk meg, akik egész életüket egy célnak áldozták: a (barokk) zene tökéletes és stílushű előadásának.

Következtetésképpen elmondhatom: több mint huszonegy éves tevékenysége során a Flauto Dolce kamaraegyüttes nem csak megszerezte, hanem meg is őrizte helyét, hírét és rangját a kolozsvári komolyzenei életben – pontosabban a kamaraegyüttesek között –, valamint a komolyzene-rajongók szívében.

(Borítókép: A Flauto Dolce kamaraegyüttes ezúttal is Hegyi Gábor barokk trombitaművésszel egészült ki. Fotó: Müller Márta)