Rasmussen kénytelen volt változtatni a női kézisek Eb-keretén

Rasmussen kénytelen volt változtatni a női kézisek Eb-keretén
A győri Korsós Dorina térdsérülés miatt kikerült a decemberi, svédországi Európa-bajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott 22 fős keretéből, és a helyére a debreceni Kelemen Évát hívta be Kim Rasmussen szövetségi kapitány (a képen).

Korsós korábban műtött bal térde a Győri Audi ETO szombati, Rosztov-Don elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésén sérült meg. A klub honlapján Balogh Péter csapatorvos elmondta, hogy az MRI-vizsgálat szerint részleges szalagszakadás miatt minden bizonnyal több hónapos kihagyás vár a játékosra.

A DVSC honlapján megjelent hír szerint Korsós sérülése után a hajdúságiak balszélsője, Kelemen Éva került a keretbe.

Súlyos sérülését követően Tomori Zsuzsanna még nem bírná a sorozatterhelést, így a Győri Audi ETO KC játékosa is kikerült a keretből – A magyar szövetség (MKSZ) hétfői közleménye szerint Balogh Péter, a Győri Audi ETO csapatorvosa, valamint Tállay András, az MKSZ elnökségének sportegészségügyért felelős tagja is megvizsgálta, és egyértelművé vált, hogy a 29 éves átlövő térde nem bírná el a kontinensviadalon fellépő terhelést.

A magyar válogatott tagjai hétfőn délután Debrecenben találkoztak, ott készülnek, majd a hétvégén Kolozsvárott, az új sportcsarnokban vesznek részt nemzetközi felkészülési tornán. A Kárpát-kupán a világbajnoki bronzérmes házigazdák, a román B-válogatott és a magyar csapat mellett eredetileg a vb-ezüstérmes, olimpiai negyedik helyezett Hollandia is részt vett volna, ám utóbbi együttes nem sokkal a rajt előtt lemondta a szereplést, és B-csapatát nevezte a viadalra.

A romániai tornát követően a magyar csapat november 30-án folytatja az Eb-felkészülést, majd december 4-én utazik Malmőbe, az Európa-bajnokság csoportkörének helyszínére.

A kontinenstorna rajtjára legfeljebb 16 játékos nevezhető, s a viadal során három cserére van lehetőség.

A magyar női válogatott 21 fős kerete:

Kapusok: Janurik Kinga (Érdi HC), Kiss Éva (Győri Audi ETO KC), Szikora Melinda (Ferencvárosi TC-Rail Cargo Hungaria).Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győr), Lukács Viktória (FTC), Orbán Adrienn (Győr). Jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC), Kovács Anna (Dunaújvárosi Kohász KA), Planéta Szimonetta (Thüringer HC).Irányítók: Görbicz Anita (Győr), Kovacsics Anikó (FTC), Szucsánszki Zita (FTC).Beállók: Dombi Luca (Mosonmagyaróvár), Kisfaludy Anett (Érd), Mészáros Rea (FTC). Balátlövők: Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC), Triscsuk Krisztina (Siófok). Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok), Kelemen Éva (Debreceni VSC-TVP), Schatzl Nadine (FTC).A Kárpát-kupa programja:November 26., szombat, elődöntők: • Magyarország–Hollandia B (17 óra) • Románia–Románia B (20 óra). November 27., vasárnap: • a 3. helyért (17 óra) • döntő (20 óra).A magyar válogatott Eb-csoportmérkőzései:December 5.: Magyarország–Csehország. December 7.: Dánia–Magyarország. December 9.: Montenegró–Magyarország.

*

A román válogatottat illetően a spanyol Ambros Martín szövetségi kapitány türelmet és megértést kért a csapatépítéshez: ütőképes együttest akar kialakítani a 2020-as olimpiai játékokra, de azért jó eredményért fognak küzdeni az idei, december 4. és 18. között esedékes svédországi kontinensviadalon.

A Kárpát-kupára összesen 42 játékost hívott be a mester, aki egyúttal a Győri Audi ETO KC vezetőedzője is. Ambros Martín kiemelte a világ legjobbjának választott Cristina Neagut rendkívüli egyéni teljesítményeiért, vezéregyénisége klubjának és a válogatottnak is, de most előtérbe a csapat összekovácsolását helyezi.

Visszavonul viszont a román női válogatottól minden idők egyik legjobb román kézilabdázója, a 37 esztendős Aurelia Brădeanu, aki korábban szerepelt a Győri Audi ETO-ban, jelenleg a Bukaresti MSC-t erősíti. „Aurelia közölte, nem kíván többet szerepelni a nemzeti együttesben, a döntését tiszteletben tartjuk. Egy olyan klasszis, mint ő, pontosan tudja, mikor kell abbahagynia. Természetesen hiányozni fog a csapatból” – nyilatkozta Ambros Martín.

Brădeanu a Kárpát-kupán búcsúzik a nemzeti csapattól, azaz a decemberi Európa-bajnokságon nem lép pályára – számolt be a ProSport hírportál.

A 273-szoros válogatott Brădeanu – aki 1999-ben debütált a nemzeti csapatban, és 685-ször volt eredményes – három érmet szerzett címeres mezben: egy világbajnoki ezüstöt 2005-ben, egy vb-bronzot 2015-ben és egy Eb-bronzot 2010-ben. Brădeanu 2004 és 2011 között kézilabdázott Győrött, a 2012-ben érkező Ambros Martínnal már nem dolgozhatott együtt. Idén a Bajnokok Ligája budapesti döntőjében a Buk. MSC-vel aranyérmes lett, miután hétméteresekkel legyőzték a Győrt. A győriek örök-góllövőlistáján az ötödik helyen áll 656 találattal.

A román válogatott Eb-csoportmérkőzései:

December 5.: Románia–Norvégia. December 7.: Oroszország–Románia. December 9.: Horvátország–Románia.