Sporthírek röviden a nagyvilágból

Sporthírek röviden a nagyvilágból

TOKIÓ 2020: MOHAMED AIDA ÉS CSEH LÁSZLÓ VISZI A MAGYAR ZÁSZLÓT A MEGNYITÓN

A tokiói játékok megnyitóján a vívó Mohamed Aida és az úszó Cseh László viszi majd a magyar zászlót, előbbi sportoló a hetedik, utóbbi az ötödik olimpiáján vesz részt. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja emlékeztetett: a megnyitók történetében először minden ország 1-1 női és férfi sportolója együtt viheti majd a nemzeti lobogót. Kiemelték: amíg az olimpiai fogadalomtételen két ifjúsági olimpiai bajnok mondhatta az eskü szövegét – Késely Ajna úszó és Péni István sportlövő –, addig a MOB sportolói bizottságának javaslatára a zászlóvivőknél két rutinos versenyzőre esett a választás. A világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Mohamed Aida elmondta: hatalmas megtiszteltetés, hogy ő lehet az egyik zászlóvivő, és a hír hallatán a könnyeivel küszködött. A másik zászlóvivő, a négyszeres olimpiai ezüst-, kétszeres bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Cseh Lászlónak viszont át kellett gondolnia a felkérést, ugyanis eddig egyetlen olimpiai megnyitón sem vett részt, mert másnap vagy az azt követő napon mindig versenyeznie kellett már, és „szereplési vágya” sincs. A tokiói olimpia megnyitóját július 23-án rendezik.

FIZETÉSKÉPTELEN A DINAMÓ

Ismét fizetésképtelen a csőd szélére jutott Bukaresti Dinamó labdarúgócsapata. Az együttes sajtóközleményben tudatta, hogy kérést nyújtott be a törvényszékhez a fizetésképtelenséggel kapcsolatos procedúra elvégzésére, hogy utolsó pillanatban megmentsék az együttes élvonalbeli szereplését.

KÉT ELŐKÉSZÜLETI MÉRKŐZÉS A ROMÁN OLIMPIAI FOCICSAPATNAK

A nyári olimpiai játékokra készülő román labdarúgó válogatott két előkészületi mérkőzést vív a tokiói indulás előtt. Mirel Rădoi szövetségi kapitány U23-as együttese július 10-én és 13-án egy másik ötkarikás résztvevő, Szaúd-Arábia válogatottja ellen lép pályára a mogoşoiai edzőtábor keretében.

FÉRFI RÖGBI: VERESÉG AZ ARGENTIN VÁLOGATOTTÓL

A angol Andrew Robinson szövetségi kapitány vezette Románia férfi rögbiválogatottja előkészületi mérkőzést vívott a bukaresti Diadalív Stadionban az argentin csapattal, és 24–17 (17–9) arányú vereséget szenvedett a világranglistán előrébb levő gárdától (a dél-amerikai együttes a 9., a hazai csapat a 18. a rangsorban). A sikerrel a Mario Ledesma szövetségi kapitány irányította Argentína egyúttal elhódította az első alkalommal kiosztott Latin Kupát, amelyet ezentúl a két együttes közötti találkozókon adnak át a győztesnek, hasonlóképpen az Antim Ivireanu-kupához (Grúzia/Georgia ellen), a Kiseleff-kupához (Oroszország ellen) és a Pershing-kupához (az Egyesült Államok ellen).

A román pontszerzők: Ionel Melinte (4 büntető), Eugen Căpăţînă (cél).

A hazai együttesnek július 10-én is lett volna barátságos meccse a fővárosban a sokkal nevesebb skót csapattal, viszont a britek a koronavírusos eseteik miatt lemondták a találkozót.

MOMIR ILIC ÉS GULYÁS PÉTER LESZ A TELEKOM VESZPRÉM ÚJ EDZŐPÁROSA

A szerb–magyar Momir Ilic lesz a Telekom Veszprém vezetőedzője, munkáját Gulyás Péter másodedzőként segíti – jelentette be a Veszprém Handball Team Zrt. sportigazgatója a klub veszprémi sajtótájékoztatóján. Nagy László közölte: a két, Veszprémhez szorosan kötődő szakemberrel 2 + 1 éves szerződést kötött a klub. A további edzői stáb változatlan marad – tette hozzá. A sportigazgató elmondta: a csalódást keltő előző idény után hároméves programot indítanak, melynek első éve az építkezés időszaka lesz. Elsődleges cél a csapategység kialakítása mellett a magyar bajnoki cím visszaszerzése, a Magyar Kupa megtartása, valamint a Bajnokok Ligájában a minél jobb szereplés – foglalta össze Nagy.

 

ADRIAN RĂSPOPA NYERTE A BÁKÓI MOLDVAI RALIT

A ralibajnokság hatodik szakaszát, a Bákói Moldvai Ralit az Adrian Răspopa/Cosmin Diacu (Skoda Fabia R5) egység nyerte 1:24:08,4 órás teljesítménnyel 1:48,5 perccel megelőzve a Dan Gîrtofan/Tudor Mârza (Skoda Fabia Rally2) egységet és 4:57 perccel megelőzve az Adrian Teslovan, Cseh Vajk Imre (Mitsubishi Lancer EVO X) egységet. Răspopa a 12 mért szakaszból 10-et megnyert, a másik kettőt Gîrtofan hozta. A címvédő olasz–román Simone Tempestini (Napoca Rally Academy) továbbra is magabiztosan vezet összesítésben 150,80 ponttal, megelőzve Gîrtofant (119), Sebastian Barbut (110,2) és Adrian Teslovan (105,2), Răspopa a 8. helyen áll, 73 pontot gyűjtött. A ralibajnokság következő állomása a Szeben Rali lesz július 30–31-én.

 

FORMA–1: NORRIS ÉS PÉREZ BÜNTETŐPONTJAI

Számos vitás esetet és büntetést hozott az Osztrák Nagydíj, a vizsgálódásnak és a szankcionálásnak pedig a leintést követően sincs vége. A futamon kiosztott időbüntetés mellé például Sergio Pérez és a brit Lando Norris (McLaren) is megkapta a maga büntetőpontját, amiért a verseny bizonyos szakaszában leszorították riválisukat a pályáról.

Norris a mexikóival történt incidens miatt kapott két büntetőpontot, miután a szövetség egyértelműen kijelentette, hogy nem hagyott elég helyet a Red Bull versenyzőjének, és letolta őt a pályáról a négyes kanyarnál a futam harmadik körében.

A most kiosztott büntetőpontokkal Norris neve mellett már tíz ilyen egység található, vagyis a fiatal versenyző kettőre került attól, hogy automatikusan eltiltsák a soron következő versenytől. Igaz, némileg azért fellélegezhet, a Brit Nagydíjig ugyanis kettő törlődik majd (egy büntetőpont csak egy évig van érvényben), Silverstone-ban tehát már csak nyolc fekete pont lesz az „ellenőrzőjében”.

Pérez a futam során kétszer is leszorította a monacói Charles Leclerc-t (Ferrari) a pályáról (az egyik alkalommal ugyanott és ugyanúgy, ahogy Norris őt), amiért kétszer kapott öt másodperces büntetést. Mivel kiállása már nem volt, ezt a versenyidejéhez adták hozzá.

A két leszorításért a rutinos mexikói is kapott két-ét büntetőpontot, ezzel pedig összesen már nyolc van a neve mellett. Silverstone-ba érkezve tehát neki is ugyanannyi lesz, mint Norrisnak, vagyis mindkettejüknek figyelniük kell majd, hiszen csak négy büntetőpont fogja elválasztani őket az automatikus eltiltástól.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei