Pazar muzsika, pazar környezet – Nyáresti koncert a schönbrunni kastélyparkban

Pazar muzsika, pazar környezet – Nyáresti koncert a schönbrunni kastélyparkban
A zene világnapján, október elsején a késő esti órákban az M5 tévécsatorna műsorára tűzte a Wiener Philharmoniker idén június 16-án megtartott Nyáresti koncertjét, kellemes meglepetést és örömöt szerezve minden klasszikus zenét kedvelő nézőnek.

Ez alkalommal a Bécsi Filharmonikusok a schönbrunni kastélyparkban pazar muzsikával, pazar környezetben szórakoztatták a közép-európai zenés utazásra invitált közönséget. Tudni kell, hogy a 2004-től megtartott Nyáresti koncertek ingyenesek, céljuk a klasszikus zene széles körű megismertetése és megszerettetése. A történelmi múltú kastélyparkot benépesítő óriási közönség láttán, nem kétséges, hogy a világhírű bécsi zenekarnak sikerül(t) megvalósítania az álmát. A 2022-es Sommernachtskonzert meghívott szólistája Gautier Capuçon francia csellóművész volt, aki a Matteo Goffriller velencei mester által 1710 körül készített gordonkán játszott. Andris Nelsons lett karmester vezényletével az est zeneműveinek lírai szépségektől, drámai mélységpillanatoktól és pezsgő virtuozitástól ragyogó tolmácsolása magával ragadta nemcsak az ott lévő közönséget, de a képernyőn keresztül is lenyűgöz(het)te a hallgatókat. Arról nem is beszélve, hogy a felvétel minden bécsi koncert alkalmával profi munka, valószínű, hogy a filmezés technikájának minden fortélyát ismerő szakemberek egyben zeneértők is. A koncert műsorát Bősze Ádám zenetörténész konferálta tetszetős stílusban, mindig lényegre törően, hasznos információkat közölve.

Fotó: Max Parovsky

Kedvelem a Nyáresti koncerteket, mert a jól ismert zeneszerzők művei mellett, mindig tartogatnak valami újdonságot is. Ezen a koncerten is olyan zeneszerzőket ismer(het)tünk meg, akikről eddig nem, vagy keveset tudtunk, és néhány olyan művet is, melyeknek csak most fedez(het)tük fel a szépségét. Igaz, hogy az élő zene élményét semmi sem pótolja, de a rögzített hangverseny-közvetítéseknek is megvan a maguk varázsa: a kameráknak köszönhetően közelről követheted a zenekar kitűnően muzsikáló vagy éppen szólót játszó hangszereseit, láthatod a zenészek rezdüléseit-mimikáját, a közönség reakcióját és néha örömmel láthatod viszont az ismert művészeket, mint ezen az estén Varga Tamást, aki több mint húsz éve a Bécsi Filharmonikusok vezető csellóművésze.

A nyáresti válogatásban Beethoven 3. Leonóra-nyitánya színekben gazdag, emelkedett hangulatú kezdésnek bizonyult, az ukrán Mykola Lysenko Farewell (Búcsú) című romantikusan fájdalmas keringője már c-moll hangneménél fogva is nosztalgiára késztetett, Arturs Maskats lett zeneszerző zenekarra komponált Tangójának érzelmes bandoneónszólója és izgalmas zenekari feszültsége nemcsak a szíveket pezsdítette fel, de még a lábakat is megmozgatta. Saint-Saëns 1. a-moll Csellóversenyének romantikus szenvedélyét és lírai szépségeit Gautier Capuçon briliáns virtuozitással, bensőséges érzelmi skálával tolmácsolta, a ráadásként játszott Myroslav Skoryk ukrán zeneszerző Dallam csellóra és zenekarra című szerzeménye pedig újdonságként hatott. Rossini A tolvaj szarka nyitányának sziporkázó humora, ragyogó virtuozitása, könnyed eleganciája, fülbemászó dallamanyaga és a nagyszerű hangszerszólók mindig jókedvre derítenek hallgatót és előadót egyaránt. Sikerdarab Enescu I. Román rapszódiája, Smetana Az eladott menyasszony nyitánya, Dvořák 7. Szláv tánca és az elmaradhatatlan ráadásként játszott ifj. Strauss Bécsi vér keringő, amellyel a „keringőkirály" annak idején meghódította a Bécsi Filharmonikusok szívét.

Fotó: Max Parovsky

Érzelmileg is jól felépített, pazar műsor volt, és annyi szent, hogy az Andris Nelsons által vezényelt Bécsi Filharmonikusok koncertjén a csillogó virtuozitásban nem volt hiány, valószínű, hogy a válogatásban a sokszínűség és dallambőség mellett a közép-európai zenés utazásban a dinamikus szárnyalás, a táncos vidámság és az életöröm is szempont volt, ami jelenünk nyomasztó valóságában a hallgatóságot felvillanyoz(hat)ta.

(Borítókép: A Bécsi Filharmonikusok idei Nyáresti koncertjének a schönbrunni kastélypark adott otthont. Fotó: Julius Silver)