Patarét: kedd estétől már tiszta vizet öntenek a… patakba

Féléves késéssel végre elkezdett működni a szűrőállomás

Patarét: kedd estétől már tiszta vizet öntenek a… patakba
Úgy tűnik, többhónapos politikai „háborúskodás” után végre rendeződni látszik a pataréti csurgalék ügye: a Kolozs Megyei Tanács tegnapi közleménye szerint kedden este üzembe helyezték azt a szűrőállomást, amely már hónapok óta bevetésre készen várta, hogy elkezdje tisztítani a szeméttelepből kifolyó mérgező csurgalékot – a szennyvíz a Zăpodie patakba, onnan pedig a Szamosba ömlött. Ez egyben azt is jelenti, hogy folytatódhat a múlt század hetvenes éveiben kialakított, a jelen szabványoknak régóta meg nem felelő szeméttelep lezárása, így már csak az kérdés, mikor helyezhető üzembe a megye szelektív hulladékkezelő központja. Tény: a megye hulladékkezelése, ha kis lépésekben is, de a jó irányba halad – ezt bizonyítja, hogy a hét elején befejeződött a tordai régi hulladéktároló bezárása is, ami mintegy 2,6 millió lejes beruházással nagyjából egy év alatt valósult meg.

Miután többhavi, tavaly ősz óta tartó politikai huzavonára pontot téve a Kolozs Megyei Prefektúra március végén rendkívüli állapotot hirdetett a Pataréten, és az azóta eltelt időben sikerült elvégeztetni a szükséges civil építkezéseket, Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke kiadta a rendeletet a pataréti hulladékhegyből származó mérgező csurgalék megtisztítását szolgáló berendezés üzembe helyezésére – adta hírül tegnap a megyei önkormányzat sajtóosztálya. A próbaüzem már kedden este megtörtént, a fordított ozmózison alapuló tisztítóberendezés tehát végre elkezdte a „munkát”.

A közleményből kiderül: a csurgalékot előbb három vezetéken a kezelőállomás 500 köbméteres ülepítő medencéjébe irányítják, onnan a folyadék egy 600 köbméteres szűrőmedencébe kerül, majd a tisztítóberendezésbe, amelynek napi kapacitása 165 köbméter. A szűrés után már tiszta víz ömlik a Zăpodie patakba, a visszamradt üledéket pedig egy erre szerződtetett szakvállalat szállítja el. Eredetileg az volt az elképzelés, hogy az üledéket visszapumpálják a szeméttárolóba, de ezt a Környezetvédelmi Ügynökség nem hagyta jóvá, így licitet írtak ki annak elszállítására és kezelésére – ezt egy buzău-i cég nyerte meg.

A tisztítóállomás jelenleg egy gázolajt használó generátorral működik, de június közepétől rákapcsolják a villanyhálózatra.

Vákár István, a megyei tanács alelnöke lapunknak elmondta: örvendetes a folyamat, amelynek eredményeképpen a szeméthegyből kikerülő mosadék már nem fog elfolyni és szennyezni. Körülbelül egy hét alatt beindul maga a tisztítás, addig a két medence révén a folyadék mechanikus gyűjtés zajlik. A végső megoldást a megye hulladékának tekintetében természetesen a környezetbarát hulladék-feldolgozó központ építésének befejezése és üzembe állítása fogja jelenteni, de hogy ez mikor valósul meg, arra most nem lehet jóslásba bocsátkozni.