Párizs 2024: Rasovszky arany-, Betlehem bronzérmes a nyílt vízi úszók között (FRISSÍTVE)

Rasovszky, Betlehem, aranyérem, bronzérem, nyílt vízi úszás
FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT
Parádés teljesítménnyel Rasovszky Kristóf arany-, Betlehem Dávid pedig bronzérmet nyert a nyílt vízi úszók versenyében a párizsi olimpián.

A veszprémiek 27 éves kiválósága (a képen) – aki három éve Tokióban második volt – szinte végig vezetett a 10 kilométeres pénteki viadalon. A szám másik magyarja, Betlehem Dávid ugyancsak kiváló versenyzéssel, remek hajrával csapott a célba harmadikként.

Rasovszky napra pontosan 12 évvel Risztov Éva londoni győzelmét követően a nyílt vízi szakág második aranyát nyerte, s ez a magyar úszósport 32. olimpiai elsősége.

Akárcsak huszonnégy órával korábban a nőknél – akik között Fábián Bettina taktikus versenyzéssel az ötödik lett –, a férfiaknál is a III. Sándor hídnál volt a rajt és a cél, a versenyzőknek innen kellett a sodrásiránnyal megegyezően előbb az Invalidusok hídja, majd az Alma hídja alatt átúszniuk és vissza, így várt rájuk hat 1666 méteres kör és a befutó.

Ahogyan arra számtani lehetett, a 29 fős férfimezőny éremesélyesei – köztük a két magyarral, a németekkel, a címvédő Florian Wellbrockkal, valamint az olasz és francia kihívókkal – rögtön a rajt után gyakorlatilag külön bolyt alkotva indultak meg. Az első kör végén a tokiói első három helyezett, azaz Wellbrock, Rasovszky és 1500 méter gyorson 2016-ban olimpiai bajnok, néhány napja Párizsban ezüstérmes olasz Gregorio Paltrinieri haladt az élen.

A második körben Rasovszky, a szám regnáló világbajnoka vette át a vezetést és néhány másodperces előnyre tett szert, így a frissítés után is vissza tudott térni az élre. A táv feléhez érkezve továbbra is zöld sapkában úszó „Balatoni cápa” állt az első helyen, Betlehem az őt üldöző boly negyedik helyén haladt.

Az utolsó kört Rasovszky több mint négy másodperces előnnyel kezdte meg, Betlehem a negyedik helyen fordult rá a hajrára. Rasovszky és a német Oliver Klemet 7 másodpercre elhúzott a többiektől, amikor már csak 800 méter volt hátra.

A célhoz érkezve Rasovszky még egy lapáttal rá tudott tenni, német ellenfelének nem volt esélye megelőzni őt, és óriási győzelmet aratott. Végül a hab is felkerült tortára, Betlehem ugyanis nagyszerű hajrával harmadikként csapott a célba, így összejött az, amire a két jó barát hosszú ideje várt, nevezetesen, hogy egy világversenyen egyéniben mindketten a dobogóra léphettek.

Rasovszky a párizsi magyar küldöttség negyedik aranyérmét, Betlehem pedig a negyedik bronzát szerezte, a mérleg most 4 arany, 3 ezüst és 4 bronz.

Eredmény, nyílt vízi úszás, férfiak (10 km): 1. RASOVSZKY KRISTÓF 1:50:52,7 óra, 2. Oliver Klemet (Németország) 1:50:54,8, 3. BETLEHEM DÁVID 1:51:09,0.