Orosz támadás a Fekete-tengeren gabonát szállító hajó ellen

Határozottan elítélte pénteken a román külügyminisztérium a Fekete-tengeren gabonát szállító hajó elleni orosz támadást.

A szaktárca képviselői szerint az orosz akció "példátlan eszkalációja az Ukrajna ellen indított törvénytelen és indokolatlan háborúnak". Egy kereskedelmi hajó elleni szándékos támadás a tengeri hadviselésre vonatkozó nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének minősül' - fogalmaztak.

A külügy ugyanakkor felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a kereskedelmi hajók elleni támadásokkal, és tartsa tiszteletben a Fekete-tenger partvidékén fekvő államok hajózási szabadságát.

A román minisztérium közleménye hangsúlyozta, az ukrán infrastruktúra és a gabonát szállító hajók "szisztematikus és felelőtlen" bombázásával Oroszország megsérti az ENSZ Alapokmányát és veszélyezteti a globális élelmiszerbiztonságot.

A Reuters Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt idézve csütörtökön közölte, hogy orosz rakétatalálat ért egy Egyiptomba ukrán gabonát szállító teherhajót a Fekete-tengeren, személyi sérülésekről nem érkeztek jelentések.

Egy forrás azt állította a hírügynökségnek adott nyilatkozatában, hogy a hajót az éjszaka folyamán 'román vizeken', a Duna fekete-tengeri torkolatának közelében érte találat. Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője azt mondta a Reuternek, hogy az incidens Románia 'tengeri gazdasági övezetében' történt. Az nem világos, hogy a szóvivő a román felségvizekre vagy Románia fekete-tengeri kizárólagos gazdasági övezetére utalt.

Irina Puşcaşu, a román tengerészeti hatóság szóvivője a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy nem román felségvizeken tartózkodott az a gabonát szállító hajó, amelyet Ukrajna állítása szerint az éjszaka folyamán orosz rakéta talált el.

(Fotó: urkán hadügy/archív)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Legkevesebb 18 ember meghalt egy ENSZ-létesítmény elleni izraeli támadásban a Nuszeirát menekülttáborban, a Gázai övezet középső részén. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) közölte, hogy hat munkatársuk is áldozatául esett az izraeli légicsapásnak, amely az általa üzemeltetett iskolát érte Gáza középső részén, tájékoztat honlapján a BBC.
Külpol