Óraszám-növekedést rejt a közvitára bocsátott líceumi kerettanterv?

Az új dokumentumok csak évek múlva lépnek érvénybe

Óraszám-növekedést rejt a közvitára  bocsátott líceumi kerettanterv?
Az oktatási minisztérium a közelmúltban bocsátotta közvitára az elméleti (reál és humán tagozatos) IX-XII. osztály új kerettanterv-javaslatait, amelyek a heti és a tantárgyakra lebontott óraszámot tartalmazzák. Aggodalomra nincs ok, mivel ezek az új kerettantervek akkor lépnek életbe, amikor a most ötödik osztályos tanulók kilencedikesek lesznek. Összehasonlítva a közvitán levő három változatot a jelenleg érvényben levő kerettantervekkel, nagyon könnyen rájöhetünk arra, nem lesz lényeges változás azon kívül, mintha nőne a heti óraszám a líceumi osztályokban. Ezt pedig várhatóan sem a tanulók, sem a pedagógusok „nem fogják díjazni”. Mivel a közvita január 26-ig tart, ezért jó lenne, ha minél többen hozzászólnának, javaslatokat fogalmaznának meg, és azt elküldenék az info@ise.ro e-mail címe, hiszen senkinek sem érdeke, hogy az amúgy is túlterhelt líceumi tanulóknak még többet kellene az iskolapadban ülniük.

A tanügyminisztérium honlapján (edu.ro) egyelőre az elméleti líceumi kerettanterv-javaslatokat tették közzé, a műszaki, művészeti, sport osztályok hasonló dokumentumai még váratnak magukra. A közvita január 26-ig tart, utána a minisztérium és az ennek alárendelt Neveléstudományi Intézet összegzi a javaslatokat, s elfogadja a legsikeresebbnek ítélt változatot.

„A közvitára bocsátott kerettanterveket a Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet továbbította a magyar pedagógusoknak, szakembereknek. Jelenleg az elméleti tanulmányi vonal kerettanterveit bocsátották közvitára, de hamarosan következik a technológiai és a hivatásfejlesztő tanulmányi vonal kerettanterveinek kidolgozása s közvitára bocsátása is. A közvita január 26-án jár le,  ezután a Neveléstudományi Intézet kielemzi és levonja a következtetéseket. A legsikeresebb változat a szükséges módosításokkal fog érvénybe lépni” – szögezte le a Szabadság kérdésére a tanügyminisztérium Kovács Irénke által vezetett Kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinetje.

Tájékoztatásuk szerint a romániai oktatásban az innováció nagyon fontos, ezért a tanügyminisztérium nyitott a módosításokra, s fontosnak véli, hogy a szakemberekkel, pedagógusokkal, szülőkkel és a diákokkal együtt dolgozzák ki a kerettanterveket, illetve a tanterveket. Mielőtt az új kerettanterv érvénybe lépne, közvitára kell bocsátani a másik két tanulmányi vonal, azaz a technológiai és a hivatásfejlesztő tanulmányi vonal kerettantervét is. Az új kerettantervet a három év múlva IX-ik osztályt kezdő diákok esetén alkalmazzák – közölte a szakkabinet.

A 2009-ben a tanügyminisztérium által rendeletben elfogadott és jelenleg érvényben levő líceumi kerettantervek a reál és a humán líceumi osztályok többségében 28-29 heti óraszámot szabnak meg. A mostani változatokban minden líceumi osztály tanulójának heti 31-32 órát kell az iskolapadban eltöltenie. Ez pedig egyáltalán nem kívánatos, hiszen a pedagógusok és a szülők egyértelmű óhaja az, hogy csökkenjen a heti óraszám és a tananyag.