Nyolc áldozata, 137 sérültje van a vasárnapi szélviharnak

Tudose: „Nem lehet intézkedést foganatosítani a vihar ellen”

Nyolc áldozata, 137 sérültje van  a vasárnapi szélviharnak
Nyolcan életüket vesztették,­ 137-en pedig megsérültek az országot­­ sújtó vasárnapi viharban. Öt személy Temes, kettő Beszterce-Naszód, egy pedig Arad megyében halt meg – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség. A vihar 15 megye mintegy 212 településén okozott károkat, ugyanakkor 500 település közel 200 ezer lakosának tegnap reggel még nem volt villanyárama. Fehér megyében 6, Arad megyében 15, Bihar megyében 35, Beszterce-Naszódon 15, Kolozs megyében 5, Hunyad megyében 1, Máramarosban 10, Szilágy megyében 1, Temes megyében 49 a sérültek száma. A mentőakciókban ezernél több tűzoltó vett részt, 204 személyt kellett kimenteni. Klaus Johannis államfő sürgősségi vészjelzőrendszer beüzemelését kérte a kormánytól, Mihai Tudose miniszterelnök pedig közölte, mobiltelefonos figyelmeztető rendszer bevezetését sürgeti, hogy a lakosság SMS-es tájékoztatást kaphasson a közelgő veszélyről.

 

– 137 ember megsérült, miután a szél fákat, reklámpannókat borított fel és ágakat tépett le. A sérültek többsége, mintegy félszáz, Temes megyei – mutatott rá az IGSU, hozzátéve: a közölt számok egyik percről a másikra változhatnak. Az áramellátás 13 megye 568 településén szakadt meg, a szolgáltató munkatársai jelenleg is dolgoznak a meghibásodások kiküszöbölésén.
– Összesen több mint 300 fa dőlt ki, 137-140 háztetőt vitt le a szél, 42 vasúti szakaszon állt le a forgalom, több száz település maradt villanyáram nélkül. Reméljük, hogy a mai nap folyamán sikerült elhárítani ezeket a károkat. (…) 500 település csaknem 200 ezer lakosa maradt villanyáram nélkül” – részletezte Mihai Tudose kormányfő hétfő reggel, a közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában.
Akárcsak előző este, ismételten közölte, hogy szükség van egy alkalmazásra, ami vészhelyzetben értesíti az embereket a rájuk leselkedő veszélyről.
– Nem lehet intézkedést foganatosítani a vihar vagy a szélvihar ellen ennek hiányában. Mától viszont prioritás egy működőképes vészjelző rendszer kidolgozása, ez egy ötlet, egyeztettem a szakemberekkel arról, hogy a mobiltelefonos rendszerek segítségével értesítsék azokat, akik éppen olyan környéken tartózkodnak, ahol hasonló meteorológiai jelenségek várhatók. Együtt kell működnünk a katasztrófavédelemmel és a mobiltelefon-szolgáltatókkal. (…) Nem lehet szó fizetős applikációról – fejtette ki Mihai Tudose. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a katonaság segítségét kérte a károk eltávolításában.

Tanítási kényszer­szünet 42 iskolában

A tegnapi vihar következtében nyolc Temes megyei iskolában felfüggesztették a tanítást a hétfői napra, mivel megrongálódott az épületek teteje, néhány tanintézet pedig áram nélkül maradt. Szintén zárva volt néhány iskola Arad, Bihar és Kolozs megyében, így összesen 42 tanintézetben függesztették fel az oktatást. A szamosújvári Ana Ipătescu Líceumban is szünetelt a tanítás, miután a vihar tönkretette az iskola tetőzetét.

A Malom utcai fűzfát is kidőntötték a viharos széllökések (Rohonyi D. Iván felvétele)

A Temes megyei rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával nyomozást indított az öt elhalálozás esetében. Hárman egy parkban vesztették életüket, amikor rájuk dőlt egy fa, egy nőt a helyi állatkertben sebesített meg végzetesen egy ág, egy 24 éves fiatal pedig akkor halt meg, amikor autójára zuhant a Temesvárra érkezőket üdvözlő tábla a város bejáratánál – utóbbit két éve újította fel a polgármesteri hivatal, 50 ezer euróból.
Hétfőn Klaus Johannis államfő felszólította a kormányt, hogy „sürgősen” állítson föl lakossági vészjelzőrendszert váratlan krízishelyzetekre, illetve adjon magyarázatot arra, hogy betartották-e az eljárásokat vasárnap, és ha nem, ki volt „hanyag és inkompetens”.
– A szélsőségesen erős viharok, amelyek a vasárnapi nap folyamán sújtották Romániát, a lakossági figyelmeztető rendszer és a kárelhárítás sebezhetőségére is rávilágítottak – mondta Klaus Johannis, kijelentve: az extrém vészhelyzetekben a kormány „prioritása” az állampolgárok életének védelme és a megelőzés, az állami intézmények közötti belső kommunikációban pedig „semmilyen fennakadás nem elfogadható”.
– Felszólítom tehát a kormányt, hogy a lehető legrövidebb időn belül magyarázza meg, hogy betartották-e az ilyen esetekben érvényes eljárásokat, és vajon ki viselkedett hanyagul vagy inkompetensen. Meg kell tudnunk, hogy a meteorológiai tájékoztatásokat hasznos időben és a természeti jelenségek erősségének megfelelő módon bocsátották-e ki. Ugyanakkor felszólítom a kormányt, sürgősen hozza meg a szükséges intézkedéseket egy lakossági vészjelzőrendszer felállítására, illetve tökéletesítse a krízishelyzetekben használt integrált menedzsmenteljárásokat. A vészjelzőrendszer hiánya rizikófaktor a nemzetbiztonságra nézve – tette hozzá Johannis.

A szamosújvári Ana Aslan Iskola tetejét sodorta le a tornádó

Az államfő szerint egy hasonló vészjelzőrendszer akár a vasárnapi tragédia elkerüléséhez is vezethetett volna, az állami struktúrák közötti „felelősség-passzolgatás” pedig nem ment életeket, és nem csökkenti az anyagi károkat.
– Ha van olyan állami hatóság vagy köztisztséget ellátó személy, aki nem cselekedett a hatáskörének megfelelően, annak a törvény előtt kell felelnie. Ugyanakkor a rendszerek és eljárások tökéletesítése mellett feltétlenül szükséges a lakosság felkészítése a vészhelyzetekre, ebben pedig az iskoláknak lesz komoly szerepe. Csakis folyamatos oktatási és tudatosítási kampánnyal fejleszthetjük az emberek előrelátását és reakciókészségét, amikor ilyen veszélyes meteorológiai jelenségekkel vagy egyéb krízishelyzetekkel találják szemben magukat – zárta szavait az államelnök.

Sistem Alert – az új telefonos gyorsriasztási rendszer

Sistem Alert néven dolgoz ki a kormány egy telefonos gyorsriasztási rendszert a telefonszolgáltatókkal, a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség, az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) és a különleges kommunikációs szolgálat (STS) közreműködésével – tájékoztatott a kormány közleményben.
– A Sistem Alert a mobilszolgáltatók előfizetőinek küld majd specifikus üzeneteket vészhelyzet esetén, más országokban használt rendszerekhez hasonlóan. Nem egy egyszerű SMS üzenetről van szó. A riasztásokat egy adott régióban tartózkodó személyek kapják meg, szélsőséges időjárás, tűzvész, robbanásveszély vagy egyéb kockázatos esetekben – pontosított a kormány.
A közlemény értelmében a műszaki megoldásokat a hétfőn 15 órakor kezdődő gyűlésen tárgyalják meg a szakemberek.

Bánffyhunyadon a városi kórház tetőszerkezete sínylette meg leginkább a vihart

A telefonos gyorsriasztási rendszer bevezetésével párhuzamosan egy tájékoztatókampányt is szerveznek, hogy megtaníthassák a lakosságnak ennek működését – áll a közleményben.

Beszterce-Naszód megye: 2-en meghaltak, 17-en megsebesültek

A Beszterce-Naszód megyei katasztrófavédelmi felügyelőség első felmérése szerint a vasárnapi viharnak két halálos áldozata van a megyében, 17 személy megsérült, az érintett települések száma 33-ra emelkedik.
 

A vihar 18 óra körül érte el a megyét, a 80 km/h sebességgel tomboló szél két halálos áldozatot szedett: Besztercén a parkban egy 57 éves férfira esett rá egy kidőlő fa, Lonkafalván (Borleasa) 47 éves férfi halálát okozta egy letörő faág.
 

Jádon (Livezile) 28 éves férfi, emberfőn (Breaza) 75 éves asszony szerzett súlyos sérüléseket a viharban, kórházban ápolják őket. Bethlenben (Beclean) 10, Besztercén 5 személy sérült meg, de a legtöbben közülük nem szorultak kórházi kezelésre. Körülbelül 59 ezer háztartás maradt áramellátás nélkül a megyében, a meghibásodások összesen 166 ezer személyt érintenek. A vihar 33 településen okozott károkat: háztetőket sodort le, fákat és oszlopokat döntött ki, személygépkocsikat rongált meg.

Szilágy megye: 17. századi fatemplomot tett tönkre a vihar

Szilágy megye 95 települése maradt áramellátás nélkül a vasárnapi vihar miatt. A megyei készenléti bizottság döntése értelmében hét iskolában szünetel hétfőn az oktatás.
A Szilágy megyei katasztrófavédelmi felügyelőség jelenlegi adatai szerint 47 fát döntött ki megyeszerte az erős szél, két ingatlan víz alá került, 15 háztető megrongálódott, 13 oszlop kidőlt, 425 transzformátor-állomás megrongálódott, 95 településen összesen 36 653 fogyasztó áramellátás nélkül maradt.

Kőrösfői vihar utáni csendélet (Bódis László felvétele)

A Szilágy megyei katasztrófavédelem közölte, hogy a vasárnap este összehívott megyei készenléti bizottság döntése értelmében a vihar által sújtott iskolákban nem lesz hétfőn oktatás. Az érintett tanintézmények Nagy­ilondán (Ileanda), Galgón (Gâlgău), Fo­dor­há­zán (Fo­do­ra), Sza­mos­­­sós­mezőn (Glod), Bol­dog­falván (Sântă ­Măria), Egregy­­pósán (Păuşa) és Alsóegregyen (Românaşi) találhatók.
Vaskapun (Poarta Sălajului) 17. századi fatemplomot tett tönkre az ítéletidő, a műemlék épület tornya összedőlt. Az erős szél a Szilágy megyei Zsibón és Sztánán is megbontotta a református templom tetőszerkezetét. Sztánán a parókia és csűrépület tetőszerkezetében is károkat okozott.

Kolozs megye: kórháztetőt sodort le a szél

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke is megtapasztalta, milyen volt a vasárnap délutáni vihar.
– Bánffyhunyadon jártam a Kalotaszegi Magyar Napon, amikor elkezdődött a vihar. Megszakadt az áramellátás, a kultúrház előtti fenyőfa felső része pedig letört. Ezt követően vettük észre, hogy a bánffyhunyadi kórház tetejét elvitte a rövid ideig tartó, de annál erősebb vihar. A kórház melletti ház udvara teljesen tönkrement, mivel a kórháztető darabjainak egy része oda zuhant. De találtunk tetőelemeket két utcával arrébb is. Hazafele jövet megálltam Kőrösfőn, ahol megnyugodva tapasztaltam, hogy a település polgármestere, tanácsosai, a polgármesteri hivatal alkalmazottai és önkéntesek hogyan dolgoznak a károk helyrehozatalán. Függetlenül attól, hogy a károsult ingatlan magán- vagy közösségi tulajdonban volt, mindenki segített visszarakni a cserepeket. Villanyáram persze ott sem volt – közölte Vákár István.
Ciprian Cornea, a Kolozs Megyei Katasztrófa-védelmi Felügyelőség munkatársa elmondta: tegnap reggel 8 óráig 97 alkalommal kérték a segítségüket. A megyében 45 ház teteje és 25 gépkocsi ment teljesen tönkre, több út vált járhatatlanná. A megyében 44 helységben okozott kárt a vihar. Szerencsére emberéletben nem esett kár. Öt ember könnyebben meg­sérült.
A Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt Salvamont-Salvaspeo Hegyimentő Szolgálat közleményéből kiderült: éjfélkor riasztották őket, hogy a Drăgan-tó környékén levő utat elzárta egy leszakadt fatörzs, és így többen nem tudták folytatni útjukat. A hegyimentők azonnal elindultak, és hajnal 5 óráig sikerült minden személyt kiszabadítani: hat gépkocsiról és 10 emberről van szó, közülük egy négyéves gyerekről. A közeli Kissebes (Poieni) község Polgármesteri Hivatalának alárendelt mentőcsapat munkagépekkel már elkezdte az útzár felszámolását, amikor a hegyimentők a helyszínre értek. Az időjárás miatt az úton rekedt személyek csak reggel 8 órakor folytathatták útjukat a hegyimentők kíséretében, 10.30 órakor pedig átvették őket a Katasztrófavédelmi Felügyelőség munkatársai.  

Sztánán a református templom cserepeit kapta fel a szél (Papp Hunor felvétele)

Hétfő délután még dolgoztak a Nagysebes (Valea Drăganului) faluhoz vezető út járhatóvá tételén, egészen a tóig. A Kolozs megyei hegyimentők a katasztrófa-védelmi szakemberekkel, a csendőrökkel és a helyi hatóságok képviselőivel együtt végezték a munkát. A hegyimentők még a Jósikafalvához (Beliş) vezető út és környékének a takarításában is részt vettek.  A turisták biztonsága érdekében a Kolozs Megyei Hegyimentő Szolgálat lezárta azt az ösvényt, amely átszeli a Tordai hasadék szurdokját.

Már van telefonos katasztrófa-védelmi alkalmazás

Carmen Dan belügyminiszter szerint országos szinten mindössze százezren töltötték le a minisztérium katasztrófa-védelmi osztálya által kifejlesztett telefonos applikációt, amelynek révén vészhelyzetben gyorsan tájékoztathatják a lakosságot. – Nagyon jó lenne, ha sokan letöltenék és használnák ezt az alkalmazást, ingyenes és hasznos információkat közvetít – mondta Carmen Dan.
A telefonos jelzőrendszer kapcsán, amelyen keresztül az állampolgárok sms-ben kapnak tájékoztatást, amennyiben a közelükben veszélyes helyzet áll fenn, Carmen Dan azt mondta, a rendszert alkalmazni kell.

ANM: a jelentős hőmérsékleti különbség okozott viharokat

A Szerbián és Magyarországon is átvonuló, Bosznia-Hercegovina felől érkező hideg légtömeg okozta az ország nyugati térségében a vasárnapi viharos időjárást, amely emberi életeket követelt és jelentős anyagi károkat okozott – derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) hétfőn közzétett közleményéből.
A meteorológusok tájékoztatása szerint a hidegfront nagy sebességgel érkezett meg az ország területére. A hideg levegő gyorsan összekeveredett a dél-nyugati térséget uraló, szokatlanul meleg levegővel, a hőmérséklet 31-32 Celsius-fokról nagyon gyorsan 16 fokra hűlt le, emiatt alakult ki a szélsőséges meteorológiai jelenség.

Elesett Kolozsvár legmagasabb fája

Csata utáni csendéletre emlékeztet a vasárnap esti ritka erejű vihar nyomán a Sétatér. A természeti csapás alig tíz perc alatt „nagytakarítást” végzett az odvas faállományban, körülbelül nyolc fát teljes egészében „padlóra küldött”, és a leszaggatott vaskos ágaknak se szeri, se száma. A végzet utolérte a csónakázótó szigetén a város talán legmagasabb, harminc métert meghaladó lucfenyőjét is, amely évtizede amolyan helyi pisai ferdetoronyként veszélyeztetett a kidőlésével. Most az elemi erővel folytatott küzdelmében nem bírta tovább a légnyomást, mint megannyi más hasonló próbatételkor, és hősiesen elesett. (Ö. I. B.)