Ítéletidő okozott károkat és közlekedési fennakadásokat csütörtök este

Az ország számos térségében fákat döntött ki, utakat és alagsorokat árasztott el, közlekedési fennakadásokat okozott az ország nyugati felén csütörtök este és péntek hajnalban végigvonuló vihar.

A katasztrófavédelmet Bukarestben és az ország 41 megyéje közül 20-ban riasztották a vihar okozta különböző károk helyreállításához. Házak, pincék, alagsorok, udvarok és elárasztott útkereszteződések százaiból szivattyúzták ki a vizet. 191 kidöntött fát, 30 leszakított építményemelet takarítottak el a közutakról. Öt esetben a víz fogságába esett autók utasainak kimentéséhez riasztották a tűzoltókat.

A meteorológiai intézet tucatnyi harmadfokú, vörös viharriasztást adott ki az éjszaka folyamán, ezért a katasztrófavédelem 40 alkalommal küldött súlyos vészhelyzet esetén alkalmazott RO-Alert riasztást mobiltelefonokra különböző olténiai, erdélyi településeken, hogy figyelmeztesse a lakosságot a közelgő viharra.

Víz alatt Kolozsvár, Szászfenes és Kisbács 

Kolozsvár központjában is folyóvá váltak az utcák a csütörtök esti felhőszakadás nyomán, Kisbácsot és Szászfenest is alaposan eláztatta az eső. A Kolozs megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) közlése szerint több bejelentés érkezett a tűzoltósághoz, a lakók a házakat elárasztó esővíz kiszivattyúzásában kértek segítséget. Kolozsváron a vihar több fát is kidöntött a Deák Ferenc (Eroilor), Honvéd (Dorobantilor), Teodor Mihali (Szopori) és az Fehérvölgye (Albac) utcákban – áll az ISU közleményében.

„Az elmúlt években soha nem tapasztalt árvízben volt részünk Kolozsváron” - mondta Emil Boc csütörtök este az Actual de Cluj hírportálnak. A polgármester úgy tudja, tíz esetben kérték a katasztrófaelhárítás segítségét a beázások miatt és két földcsuszamlást is jeleztek, az egyiket a Kányafői (Uliului) utcában, de szerencsére anélkül, hogy házakat és ingatlanokat veszélyeztetett volna, és egy másikat a Templom (Govora) utcában a monostori temető alatt.

A hatalmas mennyiségű eső elárasztotta a Györgyfalvi negyedben a Iulius Mall parkolóját, csőrepedés miatt a bevásárlócsarnok gipszkarton álmennyezete be is szakadt, szerencsére senki sem sérül meg.

Légörvénybe keveredett a Hamburg-Bukarest járat, megsérültek az utaskísérők 

Zsilvásárhelyen (Târgu Jiu) egy fémtetőt szakított le az óránként 90 kilométeres sebességű szél. A szerkezet több autót megrongált, de személyi sérülés nem történt. Bukarestben és a fővárost körülvevő Ilfov megyében mintegy 60 fa és lámpaoszlop dőlt az utakra, 71 autó megrongálódott. Az utcákon helyenként térdig ért a víz. Szörényváron (Turnu Severin) egyes utcákban alma méretű jégeső esett, amely átszakította több autó tetejét és szélvédőjét.

A vihar miatt több, Bukarestbe tartó repülőgépet bulgáriai és görögországi repülőterekre irányítottak át, és csak később folytathatták útjukat Bukarest felé. Három utaskísérő megsérült, amikor egy diszkont légitársaság Bukarest-Hamburg járata Craiova térségében légörvénybe került, ezért a gép visszatért Bukarestbe, ahol ellátták a könnyebb fej- és lábsérüléseket szenvedett légikísérőket.

A meteorológiai szolgálat pénteken újabb, óránként 55-70 kilométeres sebességű széllökésékre és négyzetméterenként akár 50 liter mennyiségű csapadékra figyelmeztető elsőfokú, sárga riasztást adott ki immár az ország dél-keleti téréségre és a Keleti-Kárpátokra. A riasztás péntek este 23 óráig lesz érvényben, az előrejelzés szerint szombattól az országban nagy részén fölszakadozik a felhőzet, már csak helyi záporokra, zivatarokra kell számítani.

Borítókép: cluj24.ro