Nyári ovi indiánokkal és szumóval Györgyfalván

Nyári ovi indiánokkal és szumóval Györgyfalván
A tanév lezárultával a györgyfalvi iskola és óvoda udvara – és egy kicsit a falu is – elcsendesedik. Így megy ez évről évre. Idén azonban másként történt: tanévzáró után még hathétig vidám gyermekzsivaj töltötte be az udvart.

GÁL RÉKA

Ugyanis a Györgyfalvi Szülők Egyesülete nyári óvodát szervezett június 18. és július 27. között, hatékony segítséget nyújtva azoknak a Györgyfalván és Ajtonyban lakó fiatal családoknak, akiknek gondot jelent gyermekeik felügyeletének megoldása a nyári szünidőben. És nem kevés az ilyen család: 35 gyermek vett vészt a programban. Felügyeletüket szakképzett pedagógusok látták el, akikkel a foglalkozások során minden héten más-más témát jártak körül: volt Örökmozgó, Bogyó és Babóca, Ha végre itt a nyár és állatos hét is, sőt utolsó héten indián faluvá változott az egész óvoda.

Tóth Emese óvónő elmondta, kiemelt fontosságú volt, hogy a gyermekek sok időt töltsenek a levegőn, szabad játékkal, sok mozgással, és friss idénygyümölcsöt egyenek tízóraira. Hozzátette, péntekenként nyílt délutánokat tartottak, ahol szívesen láttak minden játszani vágyó gyermeket.

A Nyári Óvoda Györgyfalván program szombaton, július 28-án nyílt nappal ért véget. Délelőtt a kicsik gyermekfoglalkozásokon, kézműves tevékenységeken vettek részt: volt fafaragás, nemezelés, arcfestés, kézimunka, mikroszkópozás és a rendkívül vonzónak bizonyuló szumó. Délután a Karaván együttes szabadtéri koncertje örvendeztette meg nem csupán a kicsiket, hanem a közönség apraja-nagyját.

A szervező csapat nevében Fejér Ákos, a Györgyfalvi Szülők Egyesületének elnöke elmondta: részletesen és alaposan kiértékelték a nyári óvodát, ez egy első alkalom volt, sokat tanultak belőle. A visszajelzésekből az is kiderült, hogy nagyon sokan örültek ennek a helyi szintű kezdeményezésnek, hiszen így gyermekeik ismerős környezetben, a barátaikkal töltötték a nyarat, távol a nagyváros zajától, és megkímélték őket a másképp elkerülhetetlennek tűnő kolozsvári ingázástól. Amennyiben jövőre is igény és lehetőség mutatkozik rá, folytatják a munkát és ismét megszervezik.