Nők Nagyenyed élén: tervek és lehetőségek a városvezetésben

Nők Nagyenyed élén: tervek és lehetőségek a városvezetésben
A nők fokozott politikai és intézményi szerepvállalásának vagyunk szem- és fültanúi szerte a világban. A választók szándéka és talán a sors is úgy hozta, hogy Nagyenyed megyei jogú város polgármestere egy tanárnő lett, Iulia Adriana Oana Badea (tanár, közgazdász). A koalíciós megállapodás és a tanácsi szavazás eredményeként – mint már ismeretes – az alpolgármesteri tisztséget a megyei RMDSZ elnöke, Lőrincz Helga (közgazdász és informatikai végzettségű), a Bethlen Gábor Kollégium tanárnője, volt nemzetiségügyi tanfelügyelő tölti be. Így a várostörténetben egyedülálló módon pedagógus páros vezeti az adminisztrációt az elkövetkezendő négy évben.

Lőrincz Helgával dolgozószobájában beszélgettünk új tisztségéről. Arról kérdeztem, miért vállalta el ezt az új szerepkört, milyen lehetőségekkel rendelkezik annak érdekében, hogy kimozdítsák a várost elhanyagolt állapotából. Őszintén elmondta, érez magában egy adag energiát, amely arra irányul, hogy szülővárosát rendbe hozzák, szebbé tegyék. Indulásként a nyitottságot említette, hiszen az ajtaja nyitva áll a gondjaikkal, javaslataikkal hozzá forduló városi polgárok számára. A polgármesterrel kezdettől jó egyetértésben kezdték el a munkát: még június végén végigjárták a várost és feltérképezték a legfontosabb hiányosságokat, amelyeket meg kell oldani.

Szeretnék rendbe tenni a városközpontot. A kollégium és a városháza külleme már első látásra is jó benyomást kelt, de tovább folytatnák a munkálatokat többek között a vár felújításával. Egyelőre az anyagiakból arra telik, hogy a romos állapotban levő bástyák fedélzetét cseréppel vonják be. Ennek célja elsősorban az állag megőrzés, ami nemcsak a bástyákat, hanem a hozzátartozó falakat is óvja. Az új alpolgármester még nem tudja megmondani, hogy mikor lesz pénz a várfelújítás tényleges folytatására, de az akarat megvan. Egy sétáló utcát képzelnek el a vár körül, ami egyben a turistáknak is jobb lehetőséget teremtene Enyed történelemi központjának a megtekintésére. Újdonságnak számít, hogy az augusztus végi tanácsülésen foglalkoztak a város arculattervezésével, és a testület megszavazta Nagyenyed logóját, ami a református templom tornyának grafikai rajzát ábrázolja. Ezt már lehetett látni a polgármesteri hivatal sátrában az augusztusi folklór fesztiválon.