Népviseletben pompázott ismét Kalotaszeg a magyar napokon

A rendkívüli hőség sem tudta megzavarni a rendezvényt

kép
Díszfelvonulás Bánffyhunyad központjában (Kép: Serar Szabolcs)
A hétvégén hatodik alkalommal szervezték meg Bánffyhunyadon a Kalotaszegi Magyar Napokat, amelyekre hagyományos mesterségek bemutatójával, kézműves vásárral, gyermek- és szabadidős programokkal, könyvbemutatókkal, fotókiállítással és néptáncelőadásokkal várták az érdeklődőket.

A kétnapos rendezvény csúcspontja az immár hagyományos vasárnap déli felvonulás volt, amikor két tucatnyi kalotaszegi település mintegy félezer lakosa öltötte magára színpompás népviseletét. A díszes menet a református templomtól vonult a csaknem egy kilométernyire lévő Barcsay-kertbe, ahol a falvak népdalait, táncrendjét is bemutatták. Romániában szombaton harmadfokú hőségriadó lépett életbe az ország nagyrészén. Bár Kalotaszeg térségére csak másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat, Bánffyhunyadon 36 Celsius-fokok mutatott a hőmérő árnyékban, de az eseményt ez sem tudta megzavarni.

A kalotaszegiek gondos gazdái a rájuk bízott örökségnek: odaajándékozták a világnak, és ezzel megsokszorozták, anélkül, hogy elveszítettek volna bármit is - hangoztatta Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója vasárnap Bánffyhunyadon, a hagyományos népviseleti mustra és felvonulás résztvevői előtt mondott köszöntőjében.

Felidézte: Kalotaszeg volt az a tájegység, amelynek hatására a magyar népi díszítés és hagyományok iránti érdeklődés felélénkült a 19. század végén. Ennek hatása tovább gyűrűzött a divatba, az építészetbe és a zenébe is. A kalotaszegi díszítés európai szinten híressé tette az erdélyi magyarság motívumait, sőt, világhódító útra keltek, és bárhol a Kárpát-medencében, Európa, Amerika nagyobb városaiban, sőt Japánban is a kalotaszegi hímzések a magyarság kézjegyei - állapította meg.

“Mindannyian gazdagabbak lettünk azzal, hogy Kalotaszeg kincsei közelebb kerültek hozzánk. A nemzeti összetartozás érzése és tudata éppen arra épül, hogy ilyen közös kincseink vannak. Nemzeti összetartozásunk lényege, hogy a magyarság bármely hagyományos megnyilvánulása, népi jellegzetessége, részben a miénk is, mindannyiunké” - mutatott rá a Magyarság Házának igazgatója.

Búzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere, az RMDSZ városi szervezetének vezetője, a Kalotaszegi Magyar Napok főszervezője is a nemzet egységét hangsúlyozta, és köszönetet mondott a támogatásért a magyar kormánynak, az egyházaknak. Ugyanakkor kiemelte: minden tiszteletet megérdemelnek a felvonulás résztvevői is, akik a rendkívüli hőség dacára népviseletet öltöttek, ezzel is jelezve, hogy büszkék hagyományaikra, és átadják őket a következő nemzedékeknek.
Lonay Arthur szombati rendezvényekről készült fotoriportja ide kattintva tekinthető meg.