Nemzet Művésze díjat kapott Selmeczi György

Nemzet Művésze díjat kapott Selmeczi György
Három művész nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet a díjazottak november 3-án vehettek át Vashegyi Györgytől, az MMA elnökétől a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. A Nemzet Művésze díj bizottság Lantos István zongoraművész, orgonaművész, zenepedagógus, az MMA rendes tagja, Sajdik Ferenc grafikusművész, karikaturista és Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész, karmester részére ítélte oda az elismerést.

A Pesti Vigadóban tartott eseményen Vashegyi György, az MMA elnöke köszöntőjében visszatekintett a díj születésének időszakára, annak céljára. „Akadémiánk éppen tíz évvel ezelőtt azért kezdeményezte e díj megalapítását a magyar Országgyűlésben, hogy létrehozza a magyar művészet és kultúra legrangosabb társaságát kimagasló teljesítményt nyújtó művészei számára a színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet terén” – emlékeztetett az elnök.

Vashegyi György, az MMA elnöke elmondta, hogy elnöksége alatt hat alkalommal nyílt lehetősége átadni a Nemzet Művésze díjat. „Ezek az ünnepségek e tisztség legfelemelőbb, legkiemelkedőbb pillanatai. Megtiszteltetés volt e mostanihoz hasonlóan minden alkalom, amikor a nemzet művészeit köszönthettem” – hangsúlyozta a leköszönő elnök.

„Azért nagyszerű ünnep a Nemzet Művésze díjátadó, mert az élet kiemelkedő fordulópontjain az embernek kapaszkodókra van szüksége. Van, amikor a Biblia bölcsességéhez fordul segítségért; van, aki a politikától vár eligazítást nagy válságok, átalakulások idején; mások a tudomány válaszaira építenek ilyenkor – s nem kevesen a művészetek felé fordulnak nagy kataklizmák alkalmával. A művészet olyan szemléletet, értelmezési keretet ad, amely segítségével – ha nem is racionálisan – de elrendezhetőnek érezzük a világ dolgait, nagy kérdéseit. A magyar kultúra erejét az adja, hogy e négyes értelmezési rendszer mindegyikére épít. Ebben az értelmezésben segít továbbá a hagyomány tisztelete és a szabadság mindenkori szeretete” – fogalmazott Csák János kultúráért és innovációért felelős magyar miniszter köszöntőjében. Úgy vélte, a hazai kultúra életében kiemelkedő szerepe van az MMA-nak, s az általa átadott díjaknak, hangsúlyosan a Nemzet Művésze elismerésnek. Olyan művészek kapják e díjat, akik hagyományt építenek és bátorítanak életművükkel.

Ezt követően Vashegyi György elnök Csák János miniszter jelenlétében átadta a Nemzet Művésze díjakat. Lantos István zongora- és orgonaművészi, valamint zenepedagógiai tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat. Sajdik Ferencet grafikusi és karikaturista életműve elismeréseként választotta a nemzet művészének a díj bizottsága. Selmeczi György kimagasló zeneszerzői, karmesteri és előadóművészi munkássága elismeréseként kapta meg a díjat.