Operagálával köszöntik Kolozsváron Selmeczi Györgyöt 70. születésnapján

Operagálával köszöntik Kolozsváron Selmeczi Györgyöt 70. születésnapján
Operagálával tiszteleg a 70 éves Selmeczi György előtt a Kolozsvári Magyar Opera társulata. A Béres László rendezte, Horváth József, Jankó Zsolt, Incze G. Katalin és Kulcsár Szabolcs által vezényelt gálára március 8-án, kedd este 7 órától kerül sor az opera nagytermében.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből Szép Gyula operaigazgató köszöntőjét idézzük:

„Isten éltessen, Selmeczi György! Isten éltessen, Kolozsváron, Erdélyben. Köszönjük, hogy szerteágazó szakmai útjaid mindig visszavezettek hozzánk is. Szükségünk volt erre. Kellett a tudásod, a tehetséged, a tapasztalatod és konok kitartásod ahhoz, hogy az itthoni magas zeneművészetet, kultúrát is az egyetemeshez közel tartsuk. Nem adósságtörlesztésnek tartjuk, hisz te magad vallod: »Én kolozsvári vagyok. Nekem a műfaj, az egész szakma, minden, amit eddigi életemben építettem, Kolozsvárról származik. Mindennek ez az alapja, mindennek ez az inspirálója, a szagok, a látvány, az emberek magatartása.« Az igazi művész, testi és lelki komfortjának végső feláldozásával válik egy önálló szellemi világ megalkotójává, kiszabadítva magát a mindennapi végzések szorításából és örömet nyújtva embertársainak. Jól tudjuk, az ár dermesztő, hiszen mindörökre viselnie kell a másság pecsétjét. Új színt hoztál színpadunkra, új irányokat jelöltél számunkra, amelyek mára hagyománnyá alakultak. Zenéből való léted által mi is szebben muzsikálunk. Élj soká’!"

Csíky Boldizsár zeneszerző szintén köszönti Selmeczi Györgyöt.

„Premissa maior: »Az idő szárnyon jár, soha semmit nem vár« (Zrínyi Miklós).

Premissa minor: Egy muzsikus sem kivétel a fenti tétel alól.

Conclusio: A septuagenarius. Selmeczi György hetvenéves.

Ez a szillogizmus tette lehetővé azt, hogy most, a fentnevezett Mester születésnapja alkalmából, nagyrabecsülésünk hangja megszólaljon. Hogy kiváló kortársunk, kollégánk, barátunk melyik minősége kerül most előtérbe, a zeneszerző, a karmester, a tanár, a művészeti szervező, azt döntsék el azok,  akik valamelyik említett területen voltak szerencsések Vele együttműködni (már, ha tartani tudták a tempóját). Zenéjét hallgatva, partitúráit olvasva eluralkodott rajtam az a ritka jó érzés, hogy olyan szerzővel van dolgom, aki hangvételében megtalálta a mögöttünk lévő nagy zenei múlt és a jelenkor ezerfejű kifejezőeszközeinek ötvözetét egy mai zenei anyanyelv kereteiben. Karmesteri működését illetően saját darabjaim megszólaltatása alkalmából többször volt alkalmam átérezni ugyanazokat a ritka jó érzéseket. Ha van zenei empátia, amit karmester egy kortárs zenemű bemutatásakor kimutathat, az Gyuriban megvan. Gyakori beszélgetéseink alatt elragadóan színes szókincse, lényeglátása, világos értékrendje másokkal és önmagával szemben – maradandó emlékem marad. Sokoldalúságával csak munkabírása és vágtató életritmusa hasonlítható össze.” (Csíky Boldizsár zeneszerző)

Az operagála műsorában részletek hangzanak el Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Kodály Zoltán, Orbán György, Selmeczi György műveiből.

Énekművészek: Barabás Zsuzsa, Covacinschi Yolanda, Egyed Apollónia, Székely Zsejke, Veress Orsolya, Balla Sándor, Laczkó Vass Róbert, Pataki Adorján, Sándor Árpád, Szilágyi János.

Fellép a Kolozsvári Magyar Opera ének- és zenekara, valamint Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa.

Karigazgató: Kulcsár Szabolcs. A gyermekkar vezetői: Fábián Apolka, Kálló Krisztián.

Rendező: Béres László. Vezényel: Horváth József, Jankó Zsolt, Incze G. Katalin, Kulcsár Szabolcs.

Az előadásra jegyek kaphatók online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypénztáránál hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között. A jegypénztár előadások előtt két órával nyit.