Négy alkotó részesült idén Nemzet Művésze díjban

Négy alkotó részesült idén Nemzet Művésze díjban
Idén négy művész nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet november 3-án vehettek át a díjazottak Vashegyi Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökétől a Pesti Vigadóban – tette közzé honlapján az MMA. Mint írják, a Nemzet Művésze díj Bizottság Kardos Sándor operatőr, rendező, Kévés György építőművész, Lakner László festő- és grafikusművész, valamint Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus részére ítélte oda az elismerést.

Az MMA kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította a Nemzet Művésze díjat, amely a legrangosabb magyarországi művészeti elismerés, és amelyet 2014-ben ítélt oda első alkalommal a díj Bizottsága. A nemzet művészei egy időben legfeljebb 70-en lehetnek, a díjat pedig minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület „születésnapjához", november 5-éhez kapcsolódóan adják át – olvasható az mma.hu-n.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a díjátadón hangsúlyozta: Magyarországon ma a kultúra stratégiai fontosságú ágazat. Kiemelt cél, hogy az elért eredmények megtartása mellett a jelenlegi körülmények ellenére is lendületet tartsunk a kulturális életben – emelte ki beszédében. Vashegyi György, az MMA elnöke az elismeréseket átadva köszönetet mondott a díjazottaknak emberi és művészi példamutatásukért. A Nemzet Művésze díjat azok érdemlik ki, akik kimagasló életművet, más szóval remekművek egész sorát hozták létre – fogalmazott.

Filmművészet kategóriában a díjat idén Kardos Sándor operatőr, rendező, fotográfus kapta „kiemelkedő színvonalú operatőri és rendezői munkájáért, sokoldalú életműve megbecsüléseként”. Építőművészet kategóriában Kévés György építőművészt díjazták „életműve elismeréseként”. Képzőművészet kategóriában az elismerést idén Lakner László festő- és grafikusművész vehette át „a festészeti műfaj határait és korlátait tágító, folyamatosan megújító és megújuló életműve elismeréseként”. Táncművészet kategóriában a bizottság Zsuráfszky Zoltán táncművészt, koreográfust ismerte el „kiemelkedő alkotói és együttesvezetői, valamint jelentős pedagógusi munkássága és a Kárpát-medencei néptánc-hagyomány terén végzett gyűjtőmunkája megbecsüléseként”.

A díjazottakról, valamint a Nemzet Művésze díjról további információk a nemzetmuvesze.hu weboldalon találhatók.

Borítóképen az idei Nemzet Művésze díjasok. Fotó forrása: mma.hu