Negyed évszázada teljesítménytúrázunk Jókai emlékére

Negyed évszázada teljesítménytúrázunk Jókai emlékére
A kolozsvári EKE 1998-ban, az 1848-as forradalom 150. évfordulója alkalmából rendezte meg először a Jókai gyalogos emléktúrát Kolozsvár és Torockó között Tóthpál Tamás kezdeményezésére. Azóta minden évben sikerült megszervezni a kolozsvári EKE legnépszerűbb rendezvényét, csupán 2020-ban szakadt meg a hagyomány a világjárvány okozta korlátozások miatt. 2016-tól kezdve kerékpárral is teljesíthető a táv kincses városunktól Torockóig, tizennégy különböző nehézségű útvonalváltozaton. 2022-ben sikerült megdönteni az eddigi 491-es rekordot: összesen 578-an teljesítették a túra hosszabb-rövidebb távjait gyalogosan, kerékpárral vagy szaladva.

Megjelent a Szabadság és az EKE – Kolozsvár 1891 turistamelléklete, az Erdély 2023. áprilisi számában.

Szervezőkként sokszor mi magunk is elgondolkodunk azon, hogy mi lehet a Jókai teljesítménytúra sikerének titka, hiszen az elmúlt pár évben rohamosan elkezdett nőni a résztvevők száma. Oda jutottunk, hogy az elmúlt két évben kénytelenek voltunk megszabni egy 500 fős létszámkorlátot az egyes helyszínek és a szervező csapat kapacitása miatt, ami legnagyobb meglepetésünkre tavaly nem is volt elég. Pár nappal a nevezés lezárása előtt annyira felpörgött a regisztráció, hogy a korlátot fel kellett tornásznunk 600-ra. Ezek alapján joggal állíthatjuk azt, hogy a rendezvény lassan kezdi túlnőni a kolozsvári EKE határait, már-már egyfajta mozgalomként tekinthetünk rá, ahol a rengeteg megköttetett barátság mellett számtalan különleges pillanat tette emlékezetessé a közös túrázást negyed évszázad leforgása alatt, sőt, azóta egy egész generáció is felnőtt. Az elmúlt 25 évben számos résztvevő több alkalommal is visszatért nosztalgiázni, sokszor ugyanazt az útvonalat teljesítve. Talán próbálják minden évben megdönteni a saját rekordjukat? Vagy az emlékezetes közösségi élmények, a barátokkal való túrázás öröme csalogatja vissza őket? Esetleg a Székelykő és a Tordai-hasadék szépségének megunhatatlansága vonzza a visszajárókat? A válaszban valószínűleg mindegyik tényező közrejátszik, hiszen néhányan önmagukkal versenyezve, a legjobb teljesítmény elérése érdekében Jókaiznak, mások pedig a társaságért és a kikapcsolódásért jelentkeznek be a túrára. Egy dolog biztos: ha Kolozsváron random módon kiválasztunk egy személyt, szinte biztos, hogy hallott már a Jókairól, talán részt is vett legalább egyszer, vagy ha nem, biztos ismer valakit, aki már kipróbálta magát a gyalogos vagy kerékpáros távok egyikén. Az eddigi legfiatalabb résztvevőnk csupán három hónapos volt, aki szülei hátán gügyögve, néha szundítva teljesítette a legrövidebb gyalogos távot, a fiatalokat megszégyenítő teljesítményű korelnökeink pedig 70 év felett is bátran vállalták valamelyik közepes vagy hosszabb távot.

Idén május 6-án szervezzük meg a kolozsvári EKE rangidős és egyben legnépszerűbb teljesítménytúráját, amelyet okkal neveztek el Jókairól az ötletgazdák. Talán kevesen tudják, de a túra Jókainak az 1848-as forradalom idején játszódó, Egy az Isten című regényének megírását megelőző adatgyűjtő útját követi nyomon. Akárcsak az elmúlt pár évben, a gyalogosok négy túraváltozat közül választhatnak: Gy55 (Kolozsvár–Torockó), Gy30 (Szind–Torockó), Gy17 (Szind–Várfalva) és Gy10 (Várfalva–Torockó). A kerékpárosok mindannyian Kolozsváron startolnak, Szindig ugyanazon az útvonalon haladnak, majd a szindi ellenőrzőpontnál eldönthetik, hogy könnyű, közepes vagy nehéz változaton tekernek el Torockóig. Az elmúlt három évben külön ultramaratont is szerveztünk a nagyobb kihívásra vágyó terepfutók számára, viszont idén szervezési okok miatt erről lemondtunk. Mivel a több mint 500 fős rendezvényt nem kis feladat koordinálni, minden évben legalább 70 önkéntest próbálunk bevonni a rendezvény napján, akik pontbírókként, étkeztetés felelősökként, futárokként, logisztikai felelősökként, buszos szállítás szervezőkként és útvonaljelzőkként járulnak hozzá rendezvényünk megvalósításához.

 

Idén ismét két szakaszban fog zajlani az előzetes regisztráció, kedvezményesen április 19-én déli 12 óráig lehet bejelentkezni, az ezt követő egy hétben, április 26-ig pedig jelképes felárral regisztrálhatnak a résztvevők. Mivel szeretnénk bátorítani a gyerekek részvételét, a 14 éven aluliak számára a nevezési díj ingyenes. Részletekért, fontos információkért és regisztrációért látogassatok el a túrák weboldalára: https://teljesitmenyturak.ekekolozsvar.ro/jokaigyalogos, https://teljesitmenyturak.ekekolozsvar.ro/jokaibringa

Elő a túrabakancsokkal, kerékpárokkal és találkozzunk május 6-án, hogy együtt feszegethessük határainkat látványos túraútvonalakon!

Borítókép: A torockói célban már-már fesztiválhangulatba csöppennek be a túrázók (archív). Fotó: PÉTER ANIKÓ