Négy évre felfüggesztették Simona Halep játékjogát

Négy évre felfüggesztették Simona Halep játékjogát
Simona Halep román teniszező játékjogát négy évre felfüggesztették doppingvétség miatt – jelentette be kedden a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség (ITIA).

Az ITIA közölte, hogy egy független bíróság döntött a 31 esztendős kétszeres Grand Slam-győztes volt világelső ügyében doppingellenes teniszprogram (TADP) két különböző kihágása miatt. Az első ügy alapja a tavalyi US Openen a doppingvizsgálatnál észlelt roxadustat nevű szer létezése (utána azonnal felfüggesztették a játékjogát), a második a biológiai útlevélnél tapasztalt rendellenesség.

A bíróság június 28-án és 29-én Londonban hallgatta meg a szakértőket, és a konstancai teniszezőt is kihallgatta, a döntést pedig szeptember 11-én hozta meg: ebben a szabályos „szándékos megszegésével” vádolják Halepet mindkét vádpontban. Halep fertőzött értrend-kiegészítővel magyarázta a szer jelenlétét, az indoklás szerint viszont ez nem eredményezte volna a megállapított roxadustat-koncentrációt.

A teniszező a döntés szerint 2026. október 6-ig nem játszhat. Simona Halep azt nyilatkozta, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen.

FOTÓ: WTATENNIS.COM