Doppingolt Simona Halep

Doppingolt Simona Halep
Simona Halep, (a képen) a női tenisz-világranglista korábbi éllovasa pozitív doppingmintát szolgáltatott egy augusztusi ellenőrzésen.

A sportág tisztaságáért felelős nemzetközi ügynökség (ITIA) pénteken jelentette be, hogy az amerikai nyílt bajnokságon, a US Openen levett A- és B-mintában is kimutatták a tiltólistás roxadustat jelenlétét. A roxadustat fokozza az eritropoetin endogén termelését, serkenti a hemoglobin és a vörösvértestek termelődését, ezért vérszegénység ellen használják.

Az ITIA ideiglenesen felfüggesztette a 31 éves Halep játékjogát, ezért a világranglista jelenlegi kilencedik helyezettje nem versenyezhet. A román játékos a közelmúltban bejelentette, hogy orrműtétje miatt az idei szezon hátralévő részében pihenőt tart.

„Egész pályafutásom során egyszer sem fordult meg a fejemben a csalás gondolata, mivel ez teljesen ellentétes mindazokkal az értékekkel, amelyekre neveltek. Teljesen összezavartnak és elárultnak érzem magamat ebben a tisztességtelen helyzetben” – írta közösségi oldalán Halep, aki élete legnagyobb megrázkódtatásának nevezte az eltiltását.

Halep az első fordulóban kiesett a US Openen, miután 6::2, 0:6, 6:4 arányban vereséget szenvedett az ukrán Darja Snigurtól.