Kilenc hónapra csökkentették Halep eltiltását

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden közzétett ítéletében helyt adott Simona Halep fellebbezésének, és négy évről kilenc hónapra csökkentette a román teniszező játékjogának doppingvétség miatti felfüggesztését.

A sportoló versenyzési engedélyét 2022 októberében függesztette fel a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség (ITIA), miután az amerikai nyílt teniszbajnokság alatt levett vérminta a roxadustat nevű tiltott szert mutatta ki a szervezetében. Ezt követően Halep ellen doppinggyanú merült fel a biológiai útlevelében kimutatott "rendellenességek" miatt is. A román teniszező október 24-én megfellebbezte a CAS-nál a négyéves eltiltásról szóló döntést. A sportoló kérte, hogy töröljék az ITIA döntését, és enyhítsenek a büntetésen. Az ITIA is fellebbezett, a legdrasztikusabb büntetést, négytől hat évig terjedő eltiltást követelve. Ebben a perben született ítélet kedden.

A CAS keddi közleménye szerint a február 7. és 9. közötti tárgyaláson számos szakértőt és tanút hallgattak meg az ügyben, majd a testület egyöntetűen úgy döntött, hogy részben helyt ad Halep fellebbezésének, és játékjogának eredetileg négy évre szóló felfüggesztését kilenc hónapra csökkenti. Ezt az időszakot a döntés szerint 2022. október 7-étől számolják, így az eltiltás 2023. július 6-án lejárt.

Az ítélet szerint Simona Halepnek a pozitívnak bizonyult vérminta levételének napja, azaz 2022. augusztus 29. és 2022. október 7. közötti hivatalos eredményeit semmisnek nyilvánítják, azaz törlik az ebben az időszakban szerzett ranglistapontjait, visszavonják az esetleges tornagyőzelmeket és pénzdíjakat.
A döntés szerint ugyanakkor az ITIA-nak 20 ezer svájci frankot kell fizetnie Halepnek az ügyvédi honoráriumra és a választottbírósági eljárással járó egyéb költségekre.

A közleményben azt is hangsúlyozták, hogy a két doppingvétséget külön tárgyalta a bírói testület. Kiemelték: a tiltott szer használatára vonatkozó vád kapcsán Simona Halep elismerte a doppingszabályok megsértését azáltal, hogy a roxadustat került a szervezetébe, de a per során sikerült kétséget kizáróan bebizonyítania, hogy a vétség nem volt szándékos, egy szennyezett étrendkiegészítővel került be a szervezetébe a tiltott szer. "Bár a testület megállapította, hogy Simona Halep gondatlansággal vádolható a doppingellenes szabályok megszegése miatt, mivel nem volt elég óvatos a Keto MCT nevű étrendkiegészítő használata során, ez a vétsége nem súlyos" - fogalmaztak.

A román sportoló biológiai útlevelében kimutatott "rendellenességek" kapcsán a CAS leszögezte, az ITIA kizárólag a 2022. szeptember 22-én levett minta eredményére hivatkozva állapította meg, hogy Halep tiltott szerekkel élt. A CAS az ügyben első fokon eljáró testülettől eltérően egy műtéti beavatkozás miatt 2022. szeptember 9-én levett vérminta eredményét is figyelembe vette. Ez, illetve Halep akkori nyilvános bejelentése, miszerint a 2022-es év hátralevő részében nem kíván versenyezni, cáfolja az ITF független bírósága által vázolt forgatókönyveket. "Az összes bizonyítékot figyelembe véve a CAS vizsgálóbizottsága nem állapított meg szabályszegést, elutasította ezt a vádat" -