Ne dőljünk be a balesetes sztorinak!

Ne dőljünk be a balesetes sztorinak!
Továbbra is szedi áldozatait a már évek óta „leleplezett” balesetes-módszer, ezért felhívással fordult a lakossághoz a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség annak érdekében, hogy csökkenjen az ilyen esetek száma.

A rendőrség emlékeztet: a közúti balesetekre jogi szempontból két megoldási lehetőség van, az egyik, hogy az áldozat panaszt tesz a rendőrségen, és innen az üggyel a rendőrség foglalkozik tovább, vagy pedig a felek kiegyeznek, mely esetben a kárt a balesetért felelős személy a kötelező gépjárműbiztosítási kötvényt felhasználva állja.

A hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy a súlyos közúti balesetek esetén hivatalos személyek értesítik a hozzátartozókat, ugyanakkor amennyiben a balesetet okozó személy megsérül, vagy pedig van más személyi áldozat is, azok orvosi ellátása nem kerül pénzbe.

Ilyenformán, ha ismeretlen személy telefonon keresztül pénzt kér kártérítés gyanánt, az orvosi beavatkozás fedezésére vagy azért, hogy ne tegyen feljelentést, érdemes alaposan megfontolni a hallottakat, illetve leírni az indokként felhozott baleset adatait, és leellenőrizni, hogy tényleg történt-e ilyen baleset.

Másfelől, ne adjunk meg személyi adatokat ismeretlenekkel való telefonbeszélgetések során, attól függetlenül, hogy milyen minőségre/tisztségre hivatkozik a telefonáló. Az efféle gyanús hívások esetén mindig jegyezzük le a telefonszámot, amelyről a hívás (vagy üzenet) érkezik, hogy meg tudjuk adni a nyomozást végzőknek, amennyiben mégis valamilyen módon megkárosítanának. Ez utóbbi esetben lényeges, hogy az esetet minél hamarabb jelezzük a 112-es sürgősségi számon, és adjunk meg minél több részletet, a tettes mihamarabbi azonosítása érdekében.