Múló világ költözött a Bánffy-palota termeibe

Megnyitották Katona György festménykiállítását a Művészeti Múzeumban

Múló világ költözött a Bánffy-palota termeibe
Szerda este nyitották meg Katona György festőművész Múló világ (Lumea care trece) című kiállítását a Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában. A katalógus-bemutatóval egybekötött eseményen felszólalt Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató, Daniel Săuca, a Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központ vezetője, Ioan Sbârciu képzőművész, Florin Gherasim muzeológus, a tárlat kurátora, valamint Katona György fia, Katona Dávid, aki gitárkoncertet is adott a megnyitó résztvevőinek.

Katona György 1960-ban született Nagyváradon, majd családjával együtt a szilágysági Sarmaságra költözött, ott töltötte gyermekkorát. A kolozsvári Művészeti Líceumban érettségizett, 1984-ben pedig a Ion Andreescu Képzőművészeti Intézet festészet szakán végzett. Később visszaköltözött szülővárosába, Nagyváradra, majd 1989-ben családjával Magyarországon, a Győr melletti Pápán telepedett le, ahol a helyi református gimnázium tanára lett. 2021. december 4-én, mindössze néhány héttel A fény felé című kiállításának megnyitóját követően hunyt el.

„Katona György teljes életét a lankadatlan, lázas útkeresés és tökéletességre való törekvés határozta meg” – írja a kolozsvári kiállítás A világból a Fény felé című ismertetőjében Florin Gherasim, kiemelve: a festőművész a romániai és később a magyarországi kulturális közegben is ugyanolyan otthonosan mozgott, számára nem léteztek kulturális határok, szabad mozgásteret és önkifejezést biztosított magának, bármerre is járt, „akárcsak az ég madarai”. A kurátor szerint Katona György alkotásainak rendkívül változatos témái sokoldalú művészről árulkodnak, gazdag repertoárjában a stabil, visszatérő mag mindig friss, folyamatosan megújuló tematikákkal bővült.

A Múló világ című kiállítás július 17-ig tekinthető meg a Bánffy-palotában, hétfő és kedd kivételével naponta 10 és 17 óra között.

(Borítókép: Lucian Nastasă-Kovács, Katona Dávid és Florin Gherasim a kiállításmegnyitón. Fotó: Vasile Mathe)