Moszkva kiutasít egy román diplomatát

Bekérették a moszkvai román nagykövetet szerdán az orosz külügyminisztériumba, ahol közölték vele, hogy Moszkva válaszintézkedésként kiutasította a román diplomáciai képviselet egyik alkalmazottját.

"Július 3-án bekérették Cristian Istrate moszkvai román nagykövetet az orosz külügyminisztériumba, és átnyújtották neki a minisztérium jegyzékét a román nagykövetség egyik alkalmazottjának persona non gratává nyilvánításáról" - állt az orosz diplomáciai tárca közleményében.

A minisztérium szerint az intézkedés válasz a román fél korábbi indokolatlan döntésére, amellyel a bukaresti orosz nagykövetség egyik diplomatáját nemkívánatos személynek nyilvánították.

A román külügyminisztérium május 24-én jelentette be, hogy kiutasítja az orosz nagykövetség egyik diplomatáját "a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény rendelkezéseibe ütköző cselekedetek miatt". 

A bukaresti orosz diplomáciai képviselet visszautasította és alaptalannak nevezte a vádat. Moszkva válaszlépést helyezett kilátásba.