Mi leszel, ha nagy leszel?

Mi leszel, ha nagy leszel?
A leginkább gyűlölt kérdés: mi leszel, ha nagy leszel? Ez a mai fiatalság egyik legnagyobb dilemmája. Mégis hogyan lehet erre helyesen válaszolni? Igennel, nemmel, tartózkodással?

Inkább nem nyilatkozom. Mégis hogyan kellene eldöntenem 17 éves fejjel, hogy mit fogok dolgozni életem végéig? Persze, erre a kérdésre a minket körülvevő időseinktől azt a pofonegyszerű választ kapjuk, hogy bezzeg „a mi időnkben”, „a lányok a te korodban” már családanyák voltak. Igen… Ez akkor volt. Most pedig ugye, milyen jó és egyszerű dolgunk van… S hogy a világ fejlődése manapság számtalan választási lehetőséget nyújt, ezek a fiatalok pedig annyira elkényeztetettek, hogy az égvilágon semmi sem jó nekik. A mi időnkben tizedennyi lehetőség sem volt, és mégis túléltük… Talán most is könnyebb lenne így. Nem megfulladni vagy fulladozni a bőség zavarában. Igazán?

Tegyük fel, hogy egy kádban fekszünk, és kezünkkel elzárjuk a lefolyót. A csapból forró víz ömlik ránk. Ahogy telik a kád, a víz szintje már az ajkaidat áztatja, már csak az orrodon tudsz lélegezni, már a szemedet is ellepte, nem látsz tisztán, minden egyre homályosabb, és neked dönteni kell, hogy a továbbiakban mit teszel… Amikor az ember fulladozik, tulajdonképpen még bőven van oxigén a szervezetében. Az agy furcsa, megmagyarázhatatlan reflexe viszont arra figyelmeztet, hogy milyen sok a testünkben felgyülemlett széndioxid. A szervezeted az életet választja. És én mit válasszak? Egy köztes határt értem el, amikor még vannak elképzeléseim, álmaim, terveim, de a döntésképtelenségem zavarossá teszi a döntést. Pedig érzem, hogy már nagy szükségem van a levegőre, a válaszokra.

Ha bárki is azt mondja, hogy ne dramatizáljuk túl a pályaválasztást, és azt válasszuk, amit a szívünk sugall, akkor az nagyon téved. Képzeljünk el egy kosár gyönyörű, húsos, lédús málnát. A lehetőség számtalan. Lekvárt biztosan nem főzöl belőle, mert ahhoz túl tökéletes a gyümölcs állaga. Megeszed úgy, ahogy van? Nem is tudod… És miközben azon töprengsz, hogy mi legyen vele, egyszer csak észreveszed, hogy a mennyei málna rothadt lett. Már semmit sem tudsz vele kezdeni, mert amikor ott volt a lehetőség, akkor te képtelen voltál dönteni.

Az ember valójában önmagának hazudik, amikor azt mondja, hogy a pénz nem boldogít. Nagyon fájdalmas beismerni, de mindenki tudja, hogy ez nem így van. Mit válasszunk tehát? Létezik egy olyan arany középút, amely megközelíti az ideálokat? Mi legyen: szív vagy ész? Azaz mit diktál a szív, vagy mit akar az ész?

Kedves felnőttek! Ne kérdezzetek. Válaszoljatok. Még ha nem is kérdezünk tőletek. Lehet, kívülről úgy látszik, hogy csak elsuhan a fülünk mellett, amiket mondotok, de higgyétek el, a lelki noteszünkbe feljegyezzük a szavaitokat. Mindent megjegyzünk... Azt is, amikor azt mondja valaki, hogy már tudni kellene, hova tovább. Mintha vésőként fúrnánk bőrünkbe az írószert… Nem szabad sírni, mert a tanár rögtön észrevenné azt… Sírni egy ártatlan mondatért? A tanár épp a padtársaddal beszél, de te érzed a csomót a torkodban, az egyre növekvő könnycseppet a szemed sarkában, és azt kívánod, hogy bárcsak felnőttként tudnál viselkedni, mert milyen ember az, aki sír...?!

Azt is értem, hogy a tiniket nem szabad dicsérni. De akkor honnan tudjuk, hogy miben vagyunk jók? Nem fog attól egyik fiatal sem elkanászosodni, ha időnként megjegyzed, hogy milyen képességei vannak, vagy egy-két dicsérő szót kapnak. Mert, ugye mindenkinek vannak jó képességei.

Nos, hát legyen ez a nagyon gyűlölt „mi leszel, ha nagy leszel” mondat a klisék tömegsírjába temetve. Hogy ne csak ez az egy dolog legyen valakinek egy formálódó karakterhez intézett első megszokott, begyakorolt, reflexszerű kérdése.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.
Máskép(p)
Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)