Meleșcanu: Erkölcsi kötelességem a román-magyar kapcsolatok erősítése

Meleșcanu: Erkölcsi kötelességem a román-magyar kapcsolatok erősítése
Reggel kezdődtek a Grindeanu-kabinet miniszterjelöltjeinek a meghallgatása a parlamenti szakbizottságokban, az első, aki “átment” a vizsgán, Teodor Meleșcanu volt, a külügyminiszteri tárca várományosa. A tapasztalt diplomata jelölését a képviselőház és szenátus külügyi bizottsága 29 igen és 11 ellenszavazat mellett fogadta el.

Meleșcanu többet közt elmondta: Románia külpolitikáját koncentrikus köröknek tekinti, amelyek között az első és legfontosabb kör a szomszédokkal ápolt viszony. Úgy vélekedett, jelenleg nem a legjobbak Románia kapcsolatai szomszédaival, és - a térség militarizálása miatt - már az a mondás sem állja meg a helyét, hogy "Románia legjobb szomszédja a Fekete-tenger". A leendő külügyminiszter erkölcsi kötelességének tartja a román-magyar viszony rendezését, hiszen 1996-ban ő bábáskodott román részről a román-magyar alapszerződés megkötésénél. A két állam által aláírt startégiai partnerség sajnos csak papíron maradt, ezen szertene változtatni mandátuma alatt Teodor Meleșcanu. "Az első dolgom az lesz, hogy a szomszédos országokkal való viszonyért tegyek, ezek egyike nyilván Magyarország" - mondta a beiktatásra váró új  külügyminiszter.

A bukaresti külügyi tárca várományosa szerint nemzeti konszenzus van Romániában arról, hogy az országnak az európai uniós és NATO-tagság keretei között kell nemzeti érdekeit érvényesítenie. Mandátuma prioritásai között Melescanu a 2019-es román uniós elnökség előkészítését, a "hagyományos kétoldalú diplomácia" újjáélesztését, a külföldön élő románok védelmét és a gazdasági diplomácia erősítését nevezte meg.

Ami pedig a Moldova Köztársaságot illeti, a két ország egyesülése a Prúton túli köztársaság európai uniós tagfelvételével valósulhat meg – vélekedett.

Teodor Viorel Meleșcanu  1941. március 10-én született a Hunyad megyei Brádon, a külügyminiszteri tisztséget először 1992-1996-ban töltötte be a Văcăroiu-kormányban,  ekkor került sor a román-magyar alpaszerződés aláírására is, majd 2014 november 10-18. között a Ponta-kabinetben. 2007 áprilisa és 2008 decembere között a Tăriceanu-kormány védelmi minisztere volt.

Az alig egy hetet tartó Ponta-kormánybeli külügyminiszterségéről azért kellett lemondani, mert Bukarest a 2014-es elnökválasztások második fordulójában sem tett arról, hogy a külföldön élő román állampolgárok élhessenek szavazati jogukkal elszabotálva új szavazóhelyiségek létrehozását. (Az elnökválasztások első fordulója után ugyanezért elődjének, Titus Corlateannak is meg kellett válnia tisztségétől.)

Politikai pályafutását Iliescuék pártjában kezdte, majd átnyergelt a liberális pártba, jelenleg a PNL-ből kiszakadt Tăriceanu-párt,az ALDE jelölte a külügyminiszteri tisztségbe.

2007 februárjában Traian Băsescu a külföldi hírszerzés (SIE) igazgatói tisztségébe nevezte ki, ezt a funkciót 2012-2014 között töltötte be.