Megválasztották az EP alelnököket és háznagyait is

Két romániai képviselő is tagja lett az elnökségnek

parlament
Az Európai Parlament (EP) épületének udvara a júniusi választások eredményeképpen létrejövő EP alakuló ülése napján Strasbourgban. Az EP első plenáris vitája Ukrajna folyamatos uniós támogatásáról szólt.
Roberta Metsola európai parlamenti (EP) elnökké való választását követően kedden és szerdán megválasztotta az uniós törvényhozás az alelnököket és háznagyokat is. Amint arról tájékoztattunk, Strasbourgban, kedden ünnepélyes keretek között megtartotta alakuló ülését a június 9-i választásokat követően összeállt uniós törvényhozás.

Az EP alelnökei közé választották kedden a szociáldemokrata párti (PSD) európai parlamenti képviselőt, Victor Negrescut, aki az EP-ben a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) pártcsalád tagja, valamint Nicolae Şefănuţă független EP-képviselőt, a Zöldek frakciójának tagját. Victor Negrescu 394 szavazatot kapott, Nicolae Ştefănuţă pedig 347-et a szavazás első körében, tudósított az Agerpres hírügynökség.

Az EP 14 alelnöki tisztségéből 11-et foglaltak el a szavazás első körében. Alelnöki tisztséghez jutott Sabine Verheyen (604 vokssal), Ewa Kopacz (572 l), Esteban Gonzales Pons (478), Katarina Barley (450), Pina Picierno (405), Martin Hojsik (393), Christel Schaldemose (378), Javi Lopez (377) és Sophie Wilmes (371 voks).

A fennmaradó másik három alelnöki tisztség elfoglalására második szavazási kört tart az EP. A három tisztséget Klara Dostalova, Fabrice Leggeri, Younous Omarjee, Antonella Sberna, Ewa Zajaczkowska-Hernik és Robert Zile pályázta meg.

Amint arról beszámoltunk, a törvényhozó testület kedden újraválasztotta Roberta Metsolát, az Európai Néppárt (EPP) 45 éves máltai politikusát az EP elnökének. Metsola a leadott 699 voksból 562-t szerzett, így újabb két és fél éven át töltheti be az elnöki tisztséget.

Szerdán az EP-képviselők megválasztották az öt háznagyot (kvesztort) is – a legtöbb – 559 – szavazatot a bolgár Andrej Kovacsev, az EPP tagja kapta.

A szavazás kétfordulós volt, az első fordulóban háznaggyá választották még a luxemburgi Marc Angelt (S&D) 461 szavazattal, a szlovák Miriam Lexmannt (EPP) 459 szavazattal és a francia Fabienne Kellert (Újítsuk meg Európát, Renew Europe) 398 szavazattal. A második fordulóban Kosma Zlotowski (Európai Konzervatívok és Reformerek, ECR) 335 voksot kapott.

A háznagyok az EP elnökségének tagjai. A háznagyokból álló Kvesztorok Kollégiuma az EP politikai szerve, amely a képviselőket közvetlenül érintő hivatali és pénzügyi kérdésekkel, valamint munkakörülményeikkel foglalkozik.