Meghalt a diáklány, akit valószínűleg félholtra vertek az iszlám erkölcsrendészek

Meghalt a diáklány, akit valószínűleg félholtra vertek az iszlám erkölcsrendészek
Egy hónap kómában töltött idő után szombaton meghalt Armita Garavand iráni-kurd középiskolás diáklány, aki október elején vitatott körülmények között esett kómába a teheráni metróban – közölte a helyi média.

Az ifjúsági és sportminisztériumhoz tartozó Borna ügynökség jelentése szerint, a fiatal lány  „intenzív orvosi kezelés és 28 napos kórházi ápolás után meghalt a speciális ellátóegységben.” A 16 éves, kurd régióból származó tinédzser október 1-je óta feküdt egy teheráni kórházban, miután összeesett a fővárosi metróban.

A lány rosszulléte bekövetkezésének körülményei ellentmondásosak. A hatóságok azt állították, hogy a tinédzsernek „leesett a vérnyomása”, és tagadták, hogy bármilyen „szóbeli vagy fizikai összetűzés” történt volna közte és az utasok, vagy a metró személyzete között.

Szombaton a Tasznim félhivatalos helyi hírügynökség idézte az „orvosok hivatalos véleményét”, miszerint a lány „agykárosodást okozó esést szenvedett. Folyamatos görcsök jelentkeztek, csökkent az agy oxigénellátása, amit agyi ödéma követett, miután hirtelen leesett a vérnyomása.”

A nem kormányzati szervezetek szerint azonban a diáklány súlyos sérüléseket szenvedett az erkölcsrendészet tagjai által elkövetett „támadásban”, akik az iráni nők fejkendőviselési kötelezettségének betartatásáért felelősek.

Az ügy alig több mint egy évvel azután történt, hogy 2022. szeptember 16-án őrizetben meghalt Mahsza Amini, egy 22 éves iráni kurd nő, akit az erkölcsrendészet őrizetbe vett, mert állítólag megszegte az iráni nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat.

Borítókép: illusztráció