Három generáció, három szint – feltámadhat a Tűzoltótorony

Februárban hirdetik ki a tervpályázat nyertesét

Három generáció, három szint – feltámadhat a Tűzoltótorony
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Román Építész Kamara Erdélyi Fiókja a közelmúltban tervpályázatot hirdetett meg a feltételezhetőleg a 15. század végén felépített Takácsok tornya (a mai Tűzoltótorony) rehabilitálása céljából, a Három generáció tornya mottóval. A városi tanácsosok még szeptemberben fogadtak el határozatot arra nézve, hogy a polgármesteri hivatal 365 ezer lejt szánt a tervpályázatra, amelynek győztese meg is tervezi majd a műemlék restaurálását. Guttmann Szabolcs építész szerint a fentebbi összeg elegendő, csakis szakcégek pályázhatnak, és mivel a zsűri főként az építész kamara tagjaiból áll össze, ez biztosítja a komoly, szakmai alapokon álló elbírálást is. Guttmann kifejtette: habár a mostani tervpályázat csak a Tűzoltótoronyra vonatkozik, jó lenne, ha egyúttal a torony környéki utcákat sétáló övezetté alakítanák át. A pályázati határidő január vége, nyertest február elején hirdetnek.

Több éve húzódik a 15. század végén épült Takácsok tornya (mai ismertebb nevén Tűzoltótorony) restaurálásának kérdése. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal négy-öt éve vette át az év(tized)ek óta kihasználatlan műemléket, és azóta foglalkoztatja, hogy milyen rendeltetése legyen az építménynek. Végül idén november végén meghirdette a műemlék rehabilitálásának tervpályázatát, majd december 10-én az érdeklődők – és nemcsak – személyesen megtekinthették a létesítményt, amely egy napra megnyitotta kapuját.

A tervek, pályázatok leadási határideje január 26-a, a zsűrizés február 2. és 4. között zajlik, a nyertes kihirdetését sajtótájékoztatóval egybekötve szervezik meg február 6-án, majd az esetleges fellebbezéseket február 11-ig lehet benyújtani.

– Végre sikerült hivatalos kapcsolatot létesíteni az építész kamara és a polgármesteri hivatal között, ami a Tűzoltótorony rehabilitálását illeti. Ez az együttműködés biztosítja majd a komoly, szakavatott zsűrizést is. Jónak tartottam volna, ha a tervpályázat következtében megvalósították volna a környező utcák sétáló övezetté való alakítását. Aki megnyeri a tervpályázatot, az készíti el a terveket is – nyilatkozta lapunknak az ügyben Guttmann Szabolcs építész, aki tagja a pályamunkákat elbíráló zsűrinek is.

A korábbi toronylátogatásról Dan Clinci építész számolt be lapunknak. – December 10-én húszas csoportokban folyt a torony látogatása, legalább 60 érdeklődő volt, első sorban Kolozsvárról, de volt bukaresti, nagyváradi és marosvásárhelyi jelentkező is. Később a Szabók bástyájában válaszoltunk a felmerült kérdésekre. Az eseményen jelen volt a János Zsigmond Unitárius Kollégium néhány diákja is Solymosi Zsolt aligazgató és iskolalelkész kíséretében, akik az Örökségünk őrei projekt keretében idén a Tűzoltótornyot fogadták örökbe, és most kíváncsiak voltak a tervpályázatra – összegzett Dan Clinci építész, aki azt is kifejtette: nem biztos, hogy a legkreatívabb pályamunka nyeri el a fődíjat, ha azt nem sikerül határidőre, a feladatfüzetnek megfelelően leadni. – Arra kérem az érdeklődőket, akik szép számmal vettek részt a látogatáson, hogy nagyon figyelmesen olvassák el a szabályzatot és annak mellékleteit, mert hiába kreatív a pályamunka, ha hibás vagy hiányos, vagy ha nem adták le a megszabott határidőre – közölte Dan Clinci építész.