Március 15. - Orbán Viktor: „Rajtunk kívül senkinek sem fontos, hogy megmaradjon, ami magyar”

Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten a Múzeumkertben tartott állami díszünnepségen mondott beszédet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából. Ebben kiemelte: a június 9-i európai választáson „háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni.” Kijelentette: ha Magyarország meg akarja őrizni szabadságát és szuverenitását, „el kell foglalni Brüsszelt”, azaz, változást kell elérni az Európai Unióban.

Mint megállapította, Brüsszel „nem az első birodalom, amelyik szemet vetett Magyarországra”, de az elmúlt ötszáz évben minden birodalom belátta előbb vagy utóbb, hogy elnyomással, zsarolással, erőszakkal, Bach-huszárokkal, pufajkásokkal nem megy a magyarokkal semmire. 

„Elfogyott a félhold, elkopott a kétfejű sas karma és elvásott a vörös csillag is” – fogalmazott, hozzátéve: mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül Góliát. Hozzátette ugyanakkor: a kiegyezéssel a magyarság megmutatta: „ha megkapjuk a tiszteletet, mi is megadjuk, ami jár.”

Aláhúzta: Magyarország csak a békével járhat jól, nem kér a háborúból. Várakozásai szerint sorsfordító év lesz az idei. Értékelése szerint szuverenista fordulat előtt áll Amerika és Európa is, „helyreállhat a normális élet”, megnyithatják a nyugati nemzetek új nagy korszakát, amelyben mindenki megtalálhatja a maga számítását. 

Felidézte: 1848 márciusában Európa lángokban állt, vér folyt a fővárosok utcáin, Bécsben barikádokon harcoltak, mi magyarok „verset írtunk, 12 pontot szerkesztettünk, átsétáltunk Pestről Budára”. „Ez volt az első békemenetünk” - jegyezte meg. Hozzátette: a magyarok puskalövés nélkül kiszabadították a politikai foglyokat, színházba mentek, nemzeti darabot néztek, a szünetben Nemzeti dalt énekeltek és estére győztek, napra pontosan kilenc hónapra rá pedig megszületett Petőfi Zoltán. Ilyen a forradalom, ha magyar fiatalok csinálják – hangsúlyozta a kormányfő. Hangsúlyozta: nem az a kérdés, hogy milyen világot hagyunk a gyerekeinkre, hanem az, hogy milyen gyerekeket hagyunk a világra, valójában ezen múlik minden. 

Úgy fogalmazott: a márciusi ifjak szülei tudták, haza csak addig van, amíg van, aki szeresse. Megállapítása szerint a magyarnak a szabadság az, ha olyan hazát építhet, „ahol nincs a feje fölött semmiféle háziúr.” „Ezért rajtunk kívül senkinek sem fontos, hogy fennmaradjon a világban az, ami magyar” – emelte ki.

Negyven nemzedék építőköveiből emelkedik a „Magyarország katedrális” – folytatta Orbán Viktor. Szent István megalapította, Mátyás király naggyá tette, a labancok lerombolták, a reformkor újjáépítette, Kossuth és Széchenyi, Petőfi és Jókai, Deák és Batthyány, Klapka és Görgei harcoltak érte – nyomatékosította a miniszterelnök. 

Orbán Viktor ünnepi üzenete a külhoni magyarokhoz

„Kérjük vissza a szabad, méltóságteljes Európát”

„1848-ban a magyar nemzet a szabadság zászlóvivője lett. A márciusi ifjak nemcsak felelős kormányt, a cenzúra eltörlését és törvény előtti egyenlőséget követeltek, de arra is vágytak, hogy végre olyan Európában élhessenek, amelynek nemzetei együtt, egymás mellett, nem pedig egymás romjain akarnak emelkedni. Hitték: a szabadság nem önmagáért való, és végképp nem az erősebbek szabadsága a gyengébbek, a többségé a kisebbség felett, hanem mindenekelőtt arra szolgál, hogy általa béke, biztonság és jólét teremjen minden embernek” – írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a külhoni magyarokhoz intézett levelében, amelyet szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágon felolvasnak a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényeken.

A miniszterelnök megfogalmazása szerint a márciusi ifjak „személyes véráldozatukkal megpecsételt szellemi örökségként hagyták ránk, hogy nemzeti önállóságunkból senki barátságáért vagy fenyegetésére egy hajszálnyit sem engedhetünk”.

Orbán Viktor kiemelte: „a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik.” „Hirdeti, hogy mi, magyarok kérjük, követeljük vissza azt a szabad, méltóságteljes és erős Európát, amely békét tudott tartani a saját földjén, és határozottan kiállt minden olyan nyílt vagy burkolt törekvéssel szemben, amely őshonos kisebbségei nyelvének, kultúrájának felszámolására tört. Legyen béke, szabadság és egyetértés!” – zárta levelét a kormányfő.