Március 15. - Iohannis: maradjunk szolidárisak; Ciolacu: a közös siker kulcsa az egység

A magyar kisebbség hozzájárul „a modern, sikeres és befogadó román társadalom megszilárdításához” – emelte ki március 15-én, a magyar nemzeti ünnep alkalmából közzétett, az Agerpres hírügynökség által idézett üzenetében Klaus Iohannis államfő. Közös sikerünk kulcsa az egység, a jövő mindannyiunké, etnikai hovatartozástól és származástól függetlenül – fogalmazott Marcel Ciolacu kormányfő a magyarok nemzeti ünnepe alkalmából írt üzenetében.

„Kívánom a magyar nemzetiségű román állampolgároknak, hogy a mai ünnepség a közösség örömét hozza el számukra, erősítse a jövőbe vetett bizalmukat. Maradjunk egységesek és szolidárisak a Románia számára fontos projektekben” – fogalmazott az államfő.

Iohannis egészséget és békét kívánt a magyaroknak, „virágzó életet egy jól fejlett társadalomban'”, amely a kulturális sokszínűség értékeire és lehetőségeire épül. Kiemelte továbbá a magyar kisebbség hozzájárulását Románia demokratikus törekvéseihez, valamint az Európai Unió és a NATO tagjaként elért megvalósításaihoz.

„A történelem megmutatta, hogy a bölcsesség, a kölcsönös megismerés és az együttélés tapasztalata fel tudta építeni a párbeszéd, a szolidaritás hídjait a román többség és a magyar kisebbség között. A múlt teljes megértése, valamint a társadalmi és gazdasági projektjeink európai jövőt kell, hogy kínáljanak az új nemzedékeknek, itt, azon a helyen, amelyet a magyar nemzetiségű román állampolgároknak teljes mértékben jogukban áll anyanyelvükön otthonnak nevezni” – szögezte még le üzenetében Klaus Iohannis. 

„Történelmi jelentőségű ez a nap a romániai magyar közösség és minden magyar számára. Ez a nap nemcsak az 1848-as forradalom és szabadságharc, a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelem emlékét őrzi, hanem arra is emlékeztet bennünket, hogy együtt többet érhetünk el, mint külön-külön, és hogy az egységünk a közös sikerünk kulcsa. Együtt készen állhatunk arra, hogy szembenézzünk a kihívásokkal, és jobb jövőt építhessünk az eljövendő nemzedékek számára” – fejtette ki Marcel Ciolacu, hangsúlyozva: közös cél, hogy a román állampolgároknak, etnikai hovatartozástól függetlenül, jobb életük legyen.


„Az emberek azt várják tőlünk, hogy megoldásokat, projekteket kínáljunk, nem pedig okot az ellenségeskedésre. Folytatnunk kell a beruházásokat az ország minden megyéjében” – részletezte a kormányfő.

Emlékeztetett: Románia európai uniós és NATO-tagsága a biztonság, valamint a jobb élet garanciája, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozás pedig a társadalmi és gazdasági fejlődés perspektíváját kínálja.
 

„Ebben az összefüggésben nagyon fontos a jó együttélés és a polgárok jólétének biztosítása etnikai vagy egyéb hovatartozásuktól függetlenül, valamint a kultúrák közötti párbeszéd erősítése. A kormány szilárdan elkötelezett ennek az iránynak a fenntartása, a kölcsönös tisztelet és az interkulturális párbeszéd előmozdítása mellett” – mutatott még rá a kormányfő.