Magyar részleg az egész családnak a megyei könyvtárban

Baba-mama olvasóklub, kreatív diákprogramok, nyelvórák

Magyar részleg az egész családnak a megyei könyvtárban
Ismerős az a magas beton-, fém- és üvegépület a Honvéd utca végén, két másik hasonló tömb között? Külseje alig árulja el róla, de ott laknak a keleti városrész könyvei. Azt gondolhatnánk, hogy csak román nyelvű könyvek, ám mi sem lenne hamisabb: a Kolozs Megyei Octavian Goga Könyvtár központi épületében többezer magyar nyelvű könyv várja olvasóit, csütörtöktől külön olvasóteremben, szabadpolcon. Gyereksarok is van itt, méretre szabott, nagy terpeszállású székekkel, görgős ládikóban több tucatnyi könyvvel, hogy a totyogóknak is kéznél legyen. Ritka szép példája ez a terem annak, hogy románok és magyarok együtt dolgozhatnak egy ilyen projekten, valamint annak, hogy még képesek vagyunk Kolozsváron is összefogni mi, magyarok egy ilyen közügy érdekében. A terem könyvállománya a meghirdetett adományozást követően többszáz pazar kötettel gazdagodott, a polcokon levendulacsodák idézik az otthonosság hangulatát.

Borítókép: Kicsiket-nagyokat sok könyvajánlattal vár Máté Erzsébet és Beke Ibolya/ Fotó: ROHONYI D. IVÁN

A könyvtárban készült fotóriportunk itt látható.

Ma délben ott jártunkkor még várták a pihepuha szőnyegeket, munkaköpenyében Melinda javában törölgette a polcokat, alighanem lehet mára egy kis izomláza, annyit mászkált fel meg le a létrán. Erőpróbát jelentettek az elmúlt napok a könyvtárosoknak is, hiszen az épület öt különféle olvasóterméből kellett az új, magyar terembe gyűjteniük a könyveket. Reggel is felszóltak a kaputól Beke Ibolyának, hogy amikor ideje van, menjen le, két doboznyi adománykönyv érkezett. Máté Erzsébet könyvtáros időnként eltűnt valakivel, visszajött valaki mással, megbeszélt, megoldott valamit, néha válaszolt egy-egy firtató kérdésünkre, mások festőállványokat hordoztak a kiállítási anyaghoz.

Az asztalon még szétszedve hever a plakátoló fénydoboz, mára annak is helyére kellett kerülnie. A könyvtárosok íróasztalán több halomnyi könyv, adományként érkeztek, miközben beszélgetünk, Ibolya sorra bevezeti őket a nyilvántartásba, hogy felkerüljenek a polcokra. Ibi elhozta Lilit is, a kolléganőjétől régebben ajándékba kapott fekete horgolt cicát, ott ágaskodik peckesen a gyereksarok alsóbb polcán, gyámbászó kis kezekre várva. Mást is hozott: fiának, Csabikának a „kinőtt” könyveit. Vagyis azokból néhányat, hiszen a válogatáskor derült ki, hogy ez a nagyitól van, megtartaná, a másikért annyit rimánkodott, hogy megvegyék, a harmadikat nagyon szereti, újraolvasná, hát néhányan otthon maradtak.

A másik polcon papírszínház, szép barna fakeret, akár egy kisebb bőrönd, fogantyúja is hasonló, csak a lényege hiányzik, az oldalai. Van egy rókás mese hozzá sok A3-as színes képen, de lesz itt még több is, majd rajzolnak a gyerekekkel a könyvtárosok saját meséket. A másik polcon kisautók, egész garázsnyi. Elkelne még néhány játék, lesz itt baba-mama olvasóklub is az egész sor más tevékenység mellett, amelyeket javában terveznek ebbe a térbe. 2019 ugyanis a könyvek éve Romániában, és ehhez a lehetőségek szerint nagy örömmel csatlakoznak a magyar részleg munkatársai is.

Kötelező a könyv éve, de nehéz könyvet vásárolni

Ahhoz képest, hogy törvény mondja ki a könyvek évét, kötelezővé téve az olvasást népszerűsítő tevékenységek szervezését, eléggé ellentmondásosnak tartják a könyvállomány bővítésére vonatkozó jogszabályt. Ez ugyanis nagy mértékben korlátozza a könyvvásárlást.

– Amikor egy gyermek vagy felnőtt meglát a kirakatban egy új könyvet, lehetőleg azonnal elolvasná, ám a megyei tanács hatáskörébe tartozó könyvtár a törvények miatt csak másfél-két évvel később szerezheti be, addigra már esetleg megvásárolták vagy a gyerekek megnőttek, elveszítették az érdeklődésüket iránta – magyarázzák. Persze, attól egy könyv még nagyszerű élmény lehet tíz évvel később is, ám a magyar könyvtárosok szeretnék, ha minél aktuálisabbak lehetnének, lépést tartva a könyvújdonságokkal.

Jelenleg egy közbeszerzési pályázati platform keretében az egyes könyvtárak közzéteszik keresleti listájukat, ezekre pályázni lehet, de az ajánlattevőnek a teljes jegyzéket honorálnia kell, ami szinte lehetetlen, ugyanakkor az egész procedúra olyan bonyolult intézkedéseket, dokumentációt igényel, hogy a kisebb kiadók költségvetéséből erre nem futja. A Gogás könyvtárosok nagyon hasznosnak tartanák a jogszabály módosítását, ezért minden lehetséges fórumon igyekeznek jelezni a problémát.

Adomány könyvek, ajándék levendulák

Az új, multikulturális teremben két polcnyi francia és néhány polcnyi lengyel nyelvű könyv is helyet kapott. Ide költöznek a magyar nyelvtanfolyamok, amelyek tíz részvevővel már mintegy fél éve folynak. A tanulók 30–50 évesek, kizárólag nők, főleg vegyes házasságokban élnek és megtanulnák házastársuk anyanyelvét, vagy a munkájuk miatt fontos megismerkedniük a magyar nyelvvel. Ibolya angol anyanyelvűek számára kidolgozott magyar tankönyv alapján dolgozik, s bár még előfordul „székek” helyett egy-egy „székak”, a „diákok” mára már mondatokat tudnak alkotni bizonyos témákban, például magukról is tudnak beszélni.

Az új részleg kialakításához mindenki hozzájárult. A román könyvtáros hölgyek is asztalt cipeltek, Sorina Stanca igazgató is kivette a részét a kétkezi munkából, kinek ahogyan ideje jutott, jött segédkezni, akinek csak öt perce volt, az is benézett örömmel rácsodálkozni, milyen szép a gyereksarok, milyen ötletesek a levendulakosarak! Debreczeni Magdika kolozsi vállalkozó ajándékozta őket a könyvtárnak, lilaságukkal ott virulnak a gazdag csokrok Lila cica felett-mellett a polcokon, patinás hangulatú tárolóedényekben. Szerencsére mások is úgy érezték, hogy ez a néhány napja közzétett könyvgyűjtési felhívás mindannyiunknak szól, így az Idea kiadó 160, a Gaudeamus könyvesbolt 500 kötetet küldött-ígért, de a Filmtett Egyesület is ajándékozott és magánszemélyek is jelentkeztek. Nem, nem ócska, szakadt, poros, félig penészes kötetek kerülnek most ide, ott világítanak színes rajzokkal ékeskedő fehérségükkel például a Kincses Képeskönyv sorozat szemet is gyönyörködtető újdonatúj darabjai, amelyek végigvezetnek többek között Kolozsvár, Csíkszereda, Marosvásárhely legtitkosabb titkosságos helyein, legendáin Jánosi Andrea részletgazdag tarkabarka rajzaival együtt. Egyébként ő lesz az egyik meghívottja a könyvtár magyar termének áprilisban, egy Báthory-líceumos szakosztállyal dolgoznak-beszélgetnek-illusztrálnak majd kerek egy napig.

Sorina Stanca igazgatóval együtt (jobbra) mindenki kivette a részét a munkából/Fotó: ROHONYI D. IVÁN

Megnyitó bábszínházzal, koncerttel

A magyar részleg hétköznap reggel 8-tól este 8-ig lesz nyitva, Máté Erzsébet és Beke Ibolya nagyon várják a látogatókat. A közös nagy teremnek a hasznát abban is látják, hogy ezután egyszerűbb lesz saját programokat szervezni, nem kell bekérezkedni más termekbe, más tevékenységek közé. Mint mondják, korábban belefutottak ismerősökbe 1-2 emelettel lejjebb, akik gyereküket várták, míg új könyvet válogat magának, de maguk a szülők ebben az időben már nem mentek be maguknak is válogatni valami olvasnivalót a felnőtt részlegen. A közös olvasóterem szinte tálcán kínálja a köteteket, míg a gyerkőc a kamaszságok vagy gyermekkönyvek között válogat, addig kísérője is nyugodtan engedhet a kísértésnek. Mint arról már többször írtunk, a könyvtárba beiratkozni igen olcsó, nagyjából egy csomag cigaretta áráért ötéves tagságot nyerünk.

Már a március 21-i, csütörtöki hivatalos megnyitóra is örömmel várják az érdeklődőket (Honvéd/Dorobantilor u. 104., 3. emelet): 11 órától a Jancsi és Juliskát adja elő a Puck Bábszínház magyar társulata, 13 órakor néprajzi kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeum anyagából, majd 18 órától a könyvtár előcsarnokában a Transilvania Filharmónia koncertjére kerül sor. Ezen túl pedig nagy nyitottsággal és szeretettel, tele lendülettel és ötletekkel várják az olvasókat: a könyvtár közel 35 300 aktív tagjának csupán 4,3 százaléka magyar, pedig nagyon sok jó könyv vár elolvasásra, új címek is, és itt is érvényesül a piaci kereslet-kínálat törvénye: minél nagyobb az érdeklődés, annál nagyobb az esély a könyvállomány további bővítésére.

Közel 6 ezer kötetet lehet a miénk (is) Fotó: ROHONYI D. IVÁN