Levélben fordul Johannishoz 19 civil szervezet

Levélben fordul Johannishoz 19 civil szervezet
Tizenkilenc civil szervezet felszólította az államfőt, hogy mediátorként lépjen közbe annak érdekében, hogy az igazságügyi törvénymódosítások miatt Románia nehogy „megfeneklett projektté” váljék. Az aláírók kérik Klaus Johannist, kérje ki a Velencei Bizottság véleményét is.

A levél szerint az államfőnek mediátorszerepet kell játszania, amikor az állami hatóságok működésében válsághelyzet áll be, amiért a civilek azt kérik Klaus Johannistól, lépjen közbe ugyanúgy, ahogyan azt 2017 elején tette.

„Az utca most ugyanazon visszaélés miatt elégedetlen, de ezúttal sokkal nagyobb léptékben: ha akkor egyetlen törvénycikkely módosításáról volt szó, most az ügyészek függetlenségének veszélyeztetéséről beszélünk, illetve arról, hogy a bírói hatalmat a politikai hatalomnak vetnék alá. Előzmény nélküli súlyosságú a helyzet, amit számos független állami intézmény, európai szervezet, igazságügyi szakmai szervezet, illetve EU-s és NATO-partnerek is kifogásoltak. Az utcán tüntető állampolgárok és szervezetek mellett ezek is kérték az igazságügyi törvénymódosítások leállítását. Úgy véljük, egyrészt az államhatalmak, másrészt az állam és a társadalom közötti konfliktusról beszélhetünk, ezért fordulunk önhöz, használja fel az alkotmány által biztosított eszközöket, hogy Románia ne váljon megfeneklett, a jogállam szempontjából kudarcot vallott projektté, a bűnözői hálózatok csapdájában” – áll a nyílt levélben.

Az aláírók azt is kérik az elnöktől, kérje ki a Velencei Bizottság álláspontját a 2017 végén elfogadott három törvénnyel kapcsolatban – a bírók és ügyészek jogállásáról, az igazságszolgáltatási rendszer megszervezéséről és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsról (CSM).

„Érvelésünk kiegészítéseképpen emlékeztetjük, hogy az uniós csatlakozáskor vállalt Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus legutóbbi jelentésében az Európai Bizottság felszólítja a romániai hatóságokat, hogy az igazságüggyel kapcsolatos törvények módosításakor kérjen álláspontot a Velencei Bizottságtól. Az alkotmány 148. cikkelyének 2. bekezdése ugyanakkor előírja, hogy az Európai Unió alapító okiratai, illetve a többi, kötelező érvényű európai rendelkezés előnyt élvez a hazai törvényekkel szemben” – írják a civil szervezetek.