Lengyelországi választások: a jelenlegi kormánypárt győzelme körvonalazódik

Lengyelországi választások: a jelenlegi kormánypárt  győzelme körvonalazódik
A Lengyelországban jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak 40,05 százalékos, a fő ellenzéki erőnek, a Polgári Koalíciónak (KO) pedig 26,38 százalékos a vasárnapi parlamenti választásokon szerzett támogatottsága az országos választási bizottság (PKW) által hétfőn délelőtt közreadott legfrissebb hivatalos részeredmények szerint. A PKW a szavazókörök 28,56 százalékában feldolgozott eredmények alapján ismertette az adatokat. A végeredmény ismertetése keddre várható.

A harmadik helyen a szavazatok 14,12 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) áll. A mostani adatok szerint átlépi még a parlamenti bejutási küszöböt a voksok 8,03 százalékával az Új Baloldal (Nowa Lewica), valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is, amely 7,37 százalékon áll.

Sylwester Marciniak, a PKW elnöke a sajtókonferencián aláhúzta: még “nem egészen reprezentatív” eredményekről van szó, szükségszerűen előbb a kisebb szavazókörökből származó legkorábbi jegyzőkönyvek érkeznek a testülethez.

Andrzej Duda lengyel elnök a múlt héten megerősítette: az eddigi lengyel parlamenti választási szokásjognak megfelelően, a választások után a győztes pártot bízza meg kormányalakítással. Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő, reagálva a lengyel parlamenti választások előzetes eredményeire, kijelentette: amennyiben Andrzej Duda lengyel elnök megbízza a PiS-t kormányalakítással, a tömörülés stabil kabinet összeállítására fog törekedni.Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke nagy sikernek nevezte az eredményt, kiemelve, hogy pártja most negyedszer a történetében és harmadszor egymás után győzött a parlamenti választásokon. Kérdés viszont, „hogy ezt a sikert újabb kormányzati időszakká lehet-e átváltani” – fogalmazott a pártelnök. Hangsúlyozta: függetlenül a végleges szavazási eredményektől, a tömörülés mindent megtesz azért, hogy továbbra is megvalósíthassa programját.Lengyelországban vasárnap parlamenti választásokat tartottak, amelyekben a parlament alsóházának, a szejmnek 460 képviselőjét, valamint a felsőház, a szenátus 100 tagját választották meg. A voksolással egy időben népszavazást is rendeztek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele vesz részt rajta.A 31 497 választóhelyiségben – melyek közül 416-ot külföldön, nyolcat pedig a lengyel tengeri flotta hajóin, illetve a balti-tengeri olajfúrótornyokon létesítettek – 29,1 millió szavazásra jogosult lengyel állampolgár járulhat az urnákhoz. Szerdán a lengyel külügyminisztérium a tel-avivi szavazókör megszüntetéséről döntött az izraeli helyzet miatt. Előzetes regisztráció után a lengyelek levélben is leadhatták voksukat, ezzel a lehetőséggel 12 792 személy élt.A szavazás reggel 7 órától este 21 óráig tartott. Urnazárás után a fő lengyel hírtelevíziók közölték a szavazóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérés, az exit poll eredményeit.
A szejm képviselőit többmandátumos kerületekben, pártlistákra szavazva választják meg, s az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépő pártok, illetve a nyolcszázalékos küszöböt átlépő koalíciók szavazatait arányos rendszerben váltják át mandátumokra. Az alsóházi képviseletre összesen tizenegy tömörülés pályázott, ebből hat országszerte, minden választókerületben indul.

A szenátorokat egyéni választókerületekben, többségi rendszerben választják meg. A szenátusi választáson a fő ellenzéki erő, a Donald Tusk vezette KO és két más ellenzéki tömörülés közös jelöltekről állapodott meg.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol