Szijjártó: betelt a pohár a lengyel kormány „képmutatásával”

Lengyel válasz: Orbán politikája EU- és lengyelellenes

„Élesen reagált a lengyel külügyi államtitkár Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusnádfürdői beszédére. A reakció bizonyítja annak a magyar mondásnak az igazságát, amely úgy szól: fáj az igazság” – írta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közzétett Facebook-bejegyzésében. „A lengyel–magyar testvériség megőrzésének szándékával hosszú ideig tűrtük a mostani lengyel kormány provokációit és képmutatását, mostanra azonban betelt a pohár” – írta a magyar diplomácia vezetője.

Miközben a mostani lengyel kormány azért bírál és vádol minket, hogy Oroszországból importálunk – az ország működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges – kőolajat, addig, ha jól megnézzük az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalat vásárlóinak listáját, akkor azon bizony ott találjuk a lengyeleket is. Ezzel nem is lenne semmi baj, mert az energiaellátásnak végső soron fizikai alapjai vannak, de ha ez már így alakult, akkor nem kellene képmutatónak lenni, és nem kellene másokat vádolni – fogalmazott Szijjártó Péter.

Amint arról beszámoltunk, Orbán Viktor a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban mondott nagyszínpadi záróelőadásában egyebek mellett kijelentette, a lengyelek „álságos és szemforgató” politikát folytatnak. A magyar miniszterelnök kifejtette: az európai hatalmi rendszer lényege eddig a Párizs-Berlin tengely volt, ami mára nem létezik, vagy „lényegtelen és megkerülhető” lett az új London, Varsó, Kijev, a balti és a skandináv államok által alkotta erőközponthoz képest.

A miniszterelnök felidézte: a Párizs-Berlin tengely leváltása nem új gondolat, hanem „régi lengyel terv”, amelynek lényege, hogy Lengyelország legyen a kontinens első számú amerikai támaszpontja, ezért „behívja az amerikaiakat oda, a németek és az oroszok közé”, ám csak a jelenlegi háború tette lehetővé a megvalósítását. Régi terv ez: Oroszországot meggyengíteni, Németországot pedig túlfejlődni – emelte ki Orbán Viktor. Úgy fogalmazott, a lengyelek a legszemforgatóbb és a legálságosabb politikát csinálják egész Európában, hiszen „önfeledten üzletelnek az oroszokkal, miközben ugyanezért morálisan kioktatnak bennünket.”

Orbán kitért arra is: Lengyelország ezért a stratégiáért adta fel a visegrádi együttműködést, mert a V4 a Párizs-Berlin tengely elfogadása mellett azt jelentette, „tudomásul vesszük, hogy van egy erős Németország, van egy erős Oroszország, és a kettő közé, a közép-európai államokkal együttműködve egy harmadik tényezőt hozunk létre.” Varsó erejéről szólva a miniszterelnök megemlítette: a lengyel hadsereg Európa második legnagyobbja a francia után, az ország a GDP-jének öt százalékát költik védelemre.

A tusványosi megállapításokra nem is maradt el a lengyel reakció: a PAP hírügynökség arról számolt be, hogy Wladyslaw Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes vasárnap azt mondta, Orbán Viktor politikája jelenleg EU-ellenes, ukránellenes és lengyelellenes, hozzátéve, hogy a magyar kormányfő blokkolja az Ukrajnának átadott katonai felszerelésekért Lengyelországnak járó, 467 millió euró értékű uniós visszatérítést.

„Mi nem üzletelünk Oroszországgal, ellentétben Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a nemzetközi társadalom peremén van mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban” – mondta Bartoszewski. 

„Nem igazán értem, hogy Magyarország miért akar tagja maradni olyan szervezeteknek, amelyeket annyira nem szeret, és amelyek állítólag olyan rosszul bánnak vele” – folytatta Bartoszewski. „Miért nem hoz létre (Orbán Viktor – szerk.) egy uniót Putyinnal és néhány hasonló típusú autoriter állammal? Ez így működik: ha nem akarsz tagja lenni egy klubnak, bármikor kiléphetsz” – tette hozzá a lengyel külügyminiszter-helyettes.