Lavrov „poltikai játszmának” tartja a rosszullétéről szóló híresztelést

Lavrov „poltikai játszmának” tartja a rosszullétéről szóló híresztelést
Kórházba szállították Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, miután megérkezett a G20-csúcstalálkozóra, Balira – írta az Associated Press hétfőn délelőtt névtelen indonéz kormányzati és egészségügyi forrásokra hivatkozva. Az oroszok cáfolnak, és hazugságnak tartják a hírt.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az amerikai hírügynökség úgy tudta: az orosz külügyminisztert szívproblémák miatt a tartományi fővárosban, Denpasarban lévő Sanglah kórházba szállították A kórház nem nyilatkozott a hírügynökségnek. A hír elterjedése után Maria Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivő közölte, hogy az egész álhír. Piotr Sauer újságíró a Twitter közösségi oldalon egy videót tett közzé, amelyen Lavrov egy szállodaszoba teraszán rövidnadrágban és pólóban látható iratokat olvasva. Kérdésre az orosz diplomácia vezetője a felvételen kifejti: az egész egy „játszma”, amely – mint mondja – nem újdonság a politikában, emlékeztetve arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökről is tíz éve hangoztatják, hogy beteg. A nyugati médiának pedig azt üzente, hogy őszintébbeknek, tisztességesebbeknek kellene lenniük, és ne csak egyoldalúan mutassák be az álláspontokat.

A Kreml és az orosz diplomácia múlt csütörtökön közölte, hogy a G20 csoport vezetőinek az indonéz Bali szigeten, kedden és szerdán megtartandó találkozóján az orosz küldöttség vezetője nem az elnök, hanem Szergej Lavrov külügyminiszter lesz, Vlagyimir Putyin pedig esetleg videokapcsolaton keresztül csatlakozhat. Egyik helyettese, Szergej Rjabkov a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva ugyanakkor pénteken azt mondta, nem szerepel a tervek között, hogy a fórum alkalmából Lavrov találkozzon amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel. A diplomata szerint Moszkva nem kezdeményezett megbeszélést.

Korábban a Reuters hírügynökség indonéz kormányforrásra hivatkozva azt írta, hogy a G20-csúcsot orosz delegáció nélkül fogják megtartani. Az akkori értesülés szerint Putyin semmilyen formában nem szólalt volna fel a csúcstalálkozón, Lavrov pedig csak videokapcsolaton keresztül vett volna részt a tanácskozáson.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak azt mondta: „Ez az államfő döntése volt, kifejezetten az időbeosztása miatt, mivel az Oroszországi Föderációban kell tartózkodnia” –mondta. A szóvivő ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe Putyin e heti programjával kapcsolatban, amelyet „nagyon sűrűnek” nevezett.

A német kancellár szerint Putyin nem akart szembesülni a kritikákkal és kérdésekkel, amelyek a csúcstalálkozón záporoztak volna rá. „Jó lett volna, ha Putyin elnök is részt vesz a G20-csúcstalálkozón” – idézte Olaf Scholz szavait a Handelsblatt. 

Joe Biden amerikai elnök viszont a G20 csúcstalálkozó alkalmával hétfőn találkozik személyesen kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel először azóta, hogy közel két évvel ezelőtt beiktatták a Fehér Házba. Bár a két vezetőnek korábban is voltak virtuális találkozói, a megbeszélések célja Washington és Peking kapcsolatának újrarendezése.