Kulcsár Gabriella zenekritikus emlékfonalai

Kulcsár Gabriella zenekritikus emlékfonalai
Lapunk hasábjairól sokan ismerik Kulcsár Gabriella zenekritikust, a kolozsvári S. Toduta Zenei Főgimnázium nyugalmazott zenetanárát, aki számos zenész-nemzedéket indított útjára.

De Kulcsár Gabriellával általában találkozhatunk a kolozsvári filharmónia pénteki koncertjein is, és egyéb zenés eseményeken. Ezenkívül megcsodálhatjuk a közösségi oldalán közzétett gyönyörű fotóit az őt körülvevő természetről, városképről, virágokról. Hogy a gazdag és tartalmas életút, azaz 25 000 napnyi zenehallgatás hogyan állt össze egésszé, arról Benkő Judit muzikológus, a Kolozsvári Rádió komolyzenei műsorainak szerkesztője faggatta interjúalanyát a Györkös-házban megtartott novemberi ZeneSzó alkalmával.

Kulcsár Gabriella felkészülten érkezett a ZeneSzó eseményre, hogy válaszolhasson Benkő Judit kérdéseire. Összeállított egy kivetítőn látható válogatást a fényképeiből, életeseményeiből, amiből kibontakozott egy nagyon szép és sikeres karrier, amelyhez mindig szerető család társult.

Természetesen a zene sem hiányzott a rendzevényről: felvételről zongoradarabokat, zenekari műveket, kórusmuzsikát hallgathatott meg a telt házas közönség.

A gyerekkori élmények közül kiemelkednek a Mikulásjárások, karácsonyok, pedig akkor nem annyira az ajándék ára számított, hanem az öröm, amit a család megélt. Megtudtuk: a félénk kislány már az óvodában szeretett énekelni. Szép, tiszta énekhangjára Guttman Mihályné, a kolozsvári zeneiskola zeneelmélet-tanára, mindannyiunk Gabi nénije figyelt fel egy tehetségkutatón, majd értesítették a szülőket, hogy lányukat felvették a zenelíceumba. Kulcsár Gabriella hálásan emlékezett vissza mind a zeneiskolai, mind a zeneakadémiai tanáraira, akiktől a népdal szeretetét, a zongora és a zenetudomány iránti érdeklődést sajátította el. Még elsőéves zeneakadémiai hallgatóként ment férjhez, esküvőjét férje szülőhelyén, Magyarkiskapuson tartották. A városi menyasszony érdeklődéssel vette tudomásul a helyi hagyományokat.

A kétgyermekes édesanya az 1989-es rendszerváltásig tizenegy Kolozs megyei iskolában volt zenetanár, és még arra is volt bátorsága, hogy 1981-ben, amikor Bartók Béla centenáriumát ünnepelte a világ, Bartók-estet szervezzen egy vegyes tagozatos iskolában.

– Már az 1980-as években éreztem, hogy az iskolán kívül végzett oktatási-művészi tevékenységek azok, amelyek felkeltik a gyermekek érdeklődését, és közösségépítésre is alkalmat teremtenek – mesélte Kulcsár Gabriella.

Az 1990-es rendszerváltozás után az RMDSZ Kolozs megyei szervezete keretében 1990–1993 között zenés gyerekfoglalkozásokat szervezett. A kolozsvári zenelíceumba kerülve diákjait kül- és belföldi zenés versenyekre készítette fel, sikerrel. Megjelentette Zene és játék című könyvét, amelyet a mai napig is oktatási segédeszközként használhatnak az óvodapedagógusok, tanítók, zenetanárok, mivel játékos feladatokat tartalmaz, amelyek érdekessé teszik az órát. Több évet ölelt fel a Zenélő Kolozsvár elnevezésű projektje 2005–2011 között. A tíz eseményt magába foglaló rendezvénysorozaton több mint 800 fellépő vett részt a legkisebbektől a felnőttekig. Ennek keretében feltérképezték a Kolozsváron élt, alkotott és vendégeskedett zeneszerzőket, a kolozsvári zeneiskola múltját és jelenét, a régi és az új növendékeket, de sor került Bartók-emlékestre, városismereti vetélkedőre is. Rövid ideig az Agnus rádióban zenei műsorokat készített.

Örömmel dolgozott öt éven át a doktori disszertációján, amelyet 2014-ben védett meg a Babes–Bolyai Tudományegyetemen Cseke Péter egyetemi professzor irányításával. A több mint 500  oldalas tézisben Kolozsvár 1970–2010 közötti  zenei életét elevenítette fel a magyar sajtóban megjelent több mint ezer újságcikk alapján. Zenei szakírói tevékenységét meghatározta az általa megalkotott „Fisz-dúr elv”, miszerint felelősséggel, igazságosan, szakmailag megalapozottan, diplomatikusan, az újságírási és a szép magyar nyelv követelményeinek eleget téve tájékoztassa olvasóit a zenés eseményekről. A zenekritika-írásról megjegyezte: könnyebb dolguk van azoknak a kritikusoknak, akiknek már „van nevük”  a szakmában. Ugyanakkor arra törekedett, hogy ne a hibákat keresse egy-egy koncerten, és írásaival ne vegye el a kedvét egy életre az előadónak. Szó került arról is, hogy ugyanazon darabról háromféle véleményt fogalmazott meg.

Az eltelt másfél évtized  során több mint 1500 cikket írt, amelyekből 180 írást tartalmazó válogatás jelent meg 2017 tavaszán Kolozsvári zenés panoráma címmel. Ez a könyv is Kolozsvár zenei életének egy fejezetét tükrözi.

Kulcsár Gabriella régi-új hobbija a fényképezés. Fotóit mobiltelefonjával készíti, és néhányat közzé is tesz Facebook-oldalán.

Zárszóként a zenekritikus megjegyezte: gazdag és szép életébe eddig 25 000 napnyi zenehallgatás „fért bele”. Még mindig vallja: a zene örömforrás és gyógyír a léleknek. Hálás a gyönyörű koncertekért, amelyeken jelen volt, örül, hogy részese volt sok fiatal tehetség indulásának. Életét még mindig a zene, a természet, a család és a könyvek töltik ki.

(Borítókép: Kulcsár Gabriellával Benkő Judit beszélgetett. Fotó forrása: Györkös Mányi-emlékház)