Közeleg a Vasvári-túra, nemcsak vasembereknek

Közeleg a Vasvári-túra, nemcsak vasembereknek
Májusban 578 résztvevővel rekordot döntöttünk a közel negyed évszázados Jókai teljesítménytúrán, június végén a Bánffy-túrát is sikeresen abszolváltuk, kíváncsian várjuk, hogy milyen meglepetéseket tartogat a júliusi Vasvári-túra. Ami biztos: mi hasonló lelkesedéssel és eltökéltséggel készülünk, hogy a résztvevők maradandó élményekkel térhessenek haza. A Vasvárin idén apróbb változásokra lehet számítani: Körösfő helyett Bánffyhunyadon lesz a cél, így nem a Vasvári-emléknapokra érkezünk, hanem a Kalotaszegi Magyar Napokon öblíthetjük le a kirándulás élményeit.

A Vasvári teljesítménytúrára július 1-jén déli 12 óráig (kedvezményesen), illetve 8-án ugyancsak délig (emelt árral) jelentkezhetnek azok, akik festői tájakon szeretnének tekerni Kolozsvártól/Gyalutól Bánffyhunyadig. Habár idén pár kilométerrel lerövidül mindkét útvonal, a túraváltozatok nevét megtartottuk, így Vasvári 100-ként és Vasvári 85-ként fogjuk említeni őket. A hosszabb túraváltozat a kolozsvári rádió épülete elől startol július 16-án reggel, itt mindenki megkapja előrajtos céduláját, amellyel a gyalui rajtnál ki tudja váltani indítócsomagját. A rövidebb változaton résztvevők Gyaluból rajtolnak, innen pedig mindkét túra útvonala megegyezik. A teljesítménytúra nem verseny, viszont a szervezők által megszabott szintidőket be kell tartani, ugyanis az adott ellenőrzőpontok egy bizonyos időintervallum között tartanak nyitva. Mivel az időkeretet normál kerékpáros sebességre szabtuk meg, nem javasoljuk az elektromos biciklivel való részvételt. A szervezők által megszabott szintidő 8 óra (Vasvári 85), illetve 9 óra (Vasvári 100); legkésőbb 16 óráig kell megérkezni Bánffyhunyadra. A Vasvári 100 útvonalának teljes hossza idén 92,3 km, teljes szintemelkedés 1633 m, teljes szintereszkedés 1424 m, a Vasvári 85 esetében pedig 78,3 km-t kell letekerni 1441 m-es teljes szintemelkedéssel és 1282 m teljes szintereszkedéssel.

A túrának idén csak 3 ellenőrzőpontja lesz, az útvonal pedig a következő: [Kolozsvár, a kolozsvári rádió épülete, Donát út 160. (Előrajt)] – Gyalu elágazás Fântânele és Hidegszamos felé (RAJT) – Gyalui-tó – Hidegszamos – Melegszamos – Meleg-Szamosi-tó – Tarnicai-tó – Tó-farka – havasnagyfalui elágazás (1. EP) – Havasnagyfalu – Funtineli-tető (2. EP) – La Grinzi útelágazás – Bélesi-víztározó – Jósikafalva – Bánffytelep – Kiskalota – Nagykalota – Kalotaszentkirály-Zentelke (3. EP) – Bánffyhunyad, Ifjúsági ház (Casa Tineretului) (CÉL). Újdonságnak számít, hogy idén a túra nem esik egybe a Vasvári-emléknapokkal, így elmarad a tóparti és körösfői megemlékezésen való részvétel, helyette viszont bekapcsolódunk a Kalotaszegi Magyar Napok rendezvénysorozatába, amelynek helyszíne a bánffyhunyadi Ifjúsági ház melletti Barcsay-kert. Minden résztvevő számára itt lesz a cél, ahol a rendezvény szervezői megvendégelnek minket egy tál meleg étellel. Az útvonalon több ponton is osztogatunk majd energiapótlókat. A visszaszállítást buszokkal és kerékpárszállító járművekkel oldjuk meg, így aki Bánffyhunyadról a szervezők segítségével szeretne visszajutni Kolozsvárra, annak igényelnie kell a szállítást az online űrlap kitöltésekor a honlapon.

Nagyon fontos, hogy regisztráció előtt mindenki figyelmesen elolvassa el a Túraszabályzatban és a Fontos információkban leírtakat a félreértések elkerülése végett. Találkozzunk hát július 16-án, hogy együtt feszegethessük határainkat festői szépségű kalotaszegi tájakon!