Követeli a PNL a volt Kolozs megyei prefektus kormányfőtitkárrá kinevezését

Követeli a PNL a volt Kolozs megyei prefektus kormányfőtitkárrá kinevezését
Úgy tűnik, már megjelentek az első feszültségek a szociáldemokraták (PSD) és a liberálisok között, a Marcel Ciolacu vezette kormányban – írta hétfőn a Hotnews hírportál.

A liberálisok követelik ugyanis az új miniszterelnöktől, hogy nevezze ki jelöltjüket, Mircea Abrudeant a kormány főtitkárságának (SGG) élére. Az Abrudeannak szánt tisztségről egyébként még a kormányfő-csere előtt megállapodott a két párt. A Ciucă-kormányban Abrudean (aki egyébként Kolozs megyei prefektus volt korábban) a miniszterelnöki kancelláriát vezette.

Semmilyen ok nincs arra, hogy Mircea Abrudeant ne nevezze ki kormányfőtitkárnak Marcel Ciolacu miniszterelnök –jelentette ki hétfőn az Agerpres hírügynökség által idézett Rareş Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke.
 
A PNL vezetőségének reggeli tanácskozása után a politikus a sajtónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a liberálisok betartották az új kormányról szóló egyeztetéseken tett ígéreteiket, és még egy minisztériumról is lemondtak a Szociáldemokrata Párt (PSD) javára, hogy a koalícióban ne legyenek feszültségek.

Bogdan leszögezte: Mircea Abrudean a PNL jelöltje a kormányfőtitkári tisztségre.
Kolozs megye prefektusa volt a COVID-járvány idején„Úgy gondoljuk, hogy rendkívül jól teljesített a miniszterelnöki kancellária vezetőjeként a Ciucă-kormányban, nagyon jó prefektusa volt Kolozs megyének a járvány idején, jól végezte munkáját kormányfőtitkár-helyettesként az Orban- és a Cîţu-kabinetben, ezért nem indokolt a kinevezésének megtagadása” – jelentette ki a PNL első alelnöke.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Mircea Abrudean a kevés politikus közé tartozik, aki a NATO minősített információihoz való hozzáférésre feljogosító tanúsítvánnyal rendelkezik, ugyanakkor a külföldi befektetéseket felmérő bizottság vezetőjeként „milliárd eurós stratégiai beruházásokhoz” adta az aláírását.

A PNL első alelnöke hangsúlyozta, hogy a pártja nem fog lemondani jelöltjéről. „Nincs kétségem afelől, hogy Marcel Ciolacu úr a döntését nagyon komolyan mérlegelni fogja, és nem hiszem, hogy feszültté akarja tenni a két kormánypárt közötti, véleményem szerint konstruktívnak induló kapcsolatot” – nyomatékosította még Rareş Bogdan.
Megvitatják a helyzetet

Mircea Abrudean esetleges összeférhetetlenségeivel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Marcel Ciolacu nem utasította el korábban egy büntetőperben elítélt személy kinevezését sem egy kormányzati posztra.
„Nem mondok nevet, mert elfelejtettem. A PNL nem emelt kifogásokat a PSD jelöltjeivel szemben. Nem hiszem, hogy a PSD ezt megteheti, mert sértésnek vennénk, és ezzel átlépne azt a bizonyos vörös vonalat, amit a PNL meghúzott a két párt közötti együttműködésben” – fogalmazott a liberális párti alelnök. Elmondta még, hogy a kétpárti koalícó vezetői hétfőn délután üléseznek, és reményei szerint, dűlőre jutnak a kérdésben.A Mircea Abrudean kinevezését firtató újságírói kérdésre a PNL reggeli tanácskozása után Nicolae Ciucă, a PNL elnöke szintén azt mondta: meg fogják vitatni a helyzetet a koalícióban.