Ludovic Orbán bejelentette indulását az elnökválasztáson

kép
Ludovic Orban összefogná a jobboldalt
Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje elnöke hétfőn bejelentette, hogy a pártja és a Népi Mozgalom Párt (PMP) között létrejött politikai szövetség jelöltjeként indul az államelnök-választáson – közölte az Agerpres hírügynökség.

A parlamentben nyilatkozó politikus kifejtette, hogy a román állampolgárokkal szembeni erkölcsi kötelességének érzi ezt a feladatot. Emlékeztetett arra, hogy több mint 30 éves politikai pályafutása alatt végigjárta a ranglétrát, helyi tanácsosként kezdte, később volt házelnök és kormányfő is, és végig a közérdeket szolgálta.

Orban szerint Románia „gyönyörű ország, csodálatos emberekkel és hatalmas fejlődési potenciállal”, de sajnos „egy helyben topog” a vezetői miatt, akik nem szeretik a hazájukat. 

„Ezek a politikusok hazugsággal nyerték el (...) a lakosság bizalmát, és a mandátumuk alatt csúfot űztek az emberek reményeiből” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a legfontosabb közjogi méltóságként az államfő feladata irányt adni az országnak és „mozgósítani a nemzet energiáit”.

Az államfőjelölt kijelentette azt is, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă csupán a „nyúl” szerepét tölti be a Szociáldemokrata Párt (PSD) számára az elnöki tisztségért zajló versenyfutásban. 

„Véleményem szerint Nicolae Ciucă indulása valójában ajándék a PSD-nek. (...) Az pedig kínos, hogy a liberálisok jobboldali összefogásról beszélnek, miközben kormányon vannak, és egy szocialista miniszterelnököt támogatnak” – fogalmazott Orban.

Ugyanakkor a PMP és az FD bejelentette, hogy az idei parlamenti és államelnök-választásokra politikai szövetségre lép. Eugen Tomac, a PMP elnöke azt nyilatkozta, az új politikai szövetség jobboldali, liberális-konzervatív irányultságú. Kifejtette, a jobboldal kötelessége megoldást kínálni azoknak az embereknek a gondjaira, akik belefáradtak a PNL szemfényvesztésébe.