Koronavírus - Világszerte nő az esetszám, maszkviselést javasolnak

Koronavírus - Világszerte nő az esetszám, maszkviselést javasolnak
Messze van még a koronavírus-járvány vége az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint. Úgy vélte, hogy a világ feladata továbbra is a járvány visszaszorítása. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben, a WHO Covid-19 vészhelyzeti bizottságának járványügyi értékelése kapcsán leszögezte: a Covid-19 továbbra is globális egészségügyi vészhelyzetnek minősül.

Hozzátette, mivel növekszik a vírus miatt kórházban ápoltak száma, így a kormányoknak ismét alkalmazniuk kell a már jól bevált járványügyi rendelkezéseket módszereket, például a maszkviselést, szellőztetést és a kezelési eljárásokat.

Múlt hét pénteki ülésén a bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a világ több térségében nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, kiemelve, hogy ezekben egyelőre nincsenek érvényben szigorúbb közegészségügyi rendelkezések.

A bizottság emellett hozzátette, mivel csökkent a koronavírus-mintákon végzett génszekvenálások, illetve a tesztek száma, nehezebb felmérni az új vírusváltozatok hatásait, „jóllehet az új mutációk akár veszélyesebbek is lehetnek a jelenlegieknél”.

Még úgy is, hogy kevésbé követik figyelemmel a vírus terjedését, az utóbbi két hétben 30 százalékkal nőtt világszerte az újonnan regisztrált esetek száma, elsősorban az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsai miatt – áll a bizottság jelentésében.