Szabadságkonvoj –Ottawa továbbra is megszállás alatt

Szabadságkonvoj –Ottawa továbbra is megszállás alatt
Lemondott Peter Sloly ottawai rendőrfőnök, miután hevesen bírálták őt is azért, ahogyan a koronavírus elleni oltási kötelezettség miatt kezdődött kamionos tüntetéseket kezelte - jelentette a kanadai CBC.

Értesülések szerint Sloly lemondásának oka egyebek között az volt, hogy kiszámíthatatlanul viselkedett, és ez veszélyeztette a rendőrség képességét a helyzet kezelésére is. A rendőrség állásfoglalása szerint a tüntetéssorozat előidézte példátlan helyzet, amelyhez hasonlót kanadai önkormányzati rendőri szervek még nem tapasztaltak, óriási terheket ró a rendőrökre. A közleményben megjegyezték: az ottawai rendőrség most a tartományi és a szövetségi rendfenntartó erőkkel közös parancsnokság létrehozásán dolgozik. Ettől azt remélik, hogy több erőforrás és szakértelem áll majd rendelkezésre, hogy véget vessenek a kanadai főváros "megszállásának" - ahogyan a tüntetéssorozatot sok kanadai nevezi.

A fővárosi megmozdulás január 27-én kezdődött, és 400-500 kamion továbbra is a városközpontban táborozik a távozás legkisebb szándéka nélkül.

A megmozdulásokra válaszul Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn életbe léptette a veszélyhelyzeti törvényt, amely lehetővé teszi, hogy korlátozza a gyülekezési jogot annak érdekében, hogy véget vessen a közlekedési és kereskedelmi forgalmi fennakadásokat okozó tüntetéseknek, tájékoztat az MTI.

A kezdetben szűk körű tiltakozás, amelyet „Freedom Convoy”, vagyis "Szabadságkonvojnak" neveztek el, a szélsőjobboldal kiterjedt megmozdulásává nőtte ki magát. A tüntetések felkeltették az amerikai konzervatív politikusok figyelmét, akik a kamionosokat a szabadság szószólóiként dicsérték.

Január 27-én kamionosok egy csoportja a kanadai fővárosba, Ottawába vonult, hogy tiltakozzon a Justin Trudeau által vezetett kormánynak az Egyesült Államokból Kanadába tartó kamionosokra vonatkozó oltási kötelezettségei ellen.

A tüntetés szervezését idővel átvették azok a szélsőjobbos erők, amelyek az oltásellenes hangulatot kihasználva próbálnak tőkét kovácsolni a megmozdulásból, amely nem állt le Kanada határainál, hanem Európára is átterjedt, és az Egyesült Államokat is megfertőzte”, írja az euronews.hu. A "Szabadságkonvoj" fő szervezői közé tartozik Tamara Lich, aki korábban a Maverick párt titkáraként dolgozott (egy szélsőjobboldali csoport); Maxime Bernier, aki a szélsőjobboldali Kanadai Néppártot (People’s Party of Canada) vezeti; valamint James és Sandra Bauder, akik a Kanada Egység (Canada Unity) nevű csoportot vezetik. James Bauder kérvényezte, hogy Trudeau-t állítsák bíróság elé hazaárulásért világjárványügyi politikája miatt.

A tiltakozás szervezői a GoFundMe-n keresztül mintegy 10 millió kanadai dollárt, azaz 7,8 millió amerikai dollárt gyűjtöttek össze a "Freedom Convoyra". A szervezők valójában csak egy kisebb összeget kaptak ebből, mivel a GoFundMe leállította a kampányt, miután a rendőrség "erőszakra és törvénytelen tevékenységre" hivatkozott a tüntetések alatt - olvashatjuk a The Wall Street Journal online oldalán.

A miniszterelnök már korábban is elutasította a tüntetőket, mint a kanadai többség nézeteivel nem egyező "peremkisebbséget". A kormánynak nem kis gondjába került megfékeznie a tüntetőket három egymást követő hétvégén. A zavargások először Ottawában akadályozták a forgalmat, majd Torontóban, Quebec Cityben, Calgaryban és az Ambassador-hídon is hasonló demonstrációkat tartottak. A tüntetők azt mondták, hogy nem hagyják abba, amíg a szankciókat fel nem oldják. Mások úgy nyilatkoztak, hogy a tüntetések addig nem érnek véget, amíg Trudeau le nem mond.

A tüntetések a hétvégén hevesebbé váltak, miután Ontario miniszterelnöke múlt pénteken szükségállapotot hirdetett, és egy bíró elrendelte a Michigan és Ontario államot összekötő Ambassador-híd blokádjának megszüntetését. A rendőrség a hétvégén több tüntetőt letartóztatott, és a kanadai hatóságok vasárnap késő este újra meg tudták nyitni az Ambassador-hidat.

A tüntetők zavarkeltése még mindig tart, már több üzletet és magánvállalkozást csődbe juttattak Ottawa-szerte.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Palesztinpárti tüntetők foglalták el április 30-án New Yorkban a Columbia egyetem főépületét, ahova helyi idő szerint kedden, az esti órákban bevonultak a rohamrendőrség egységei és több tucatnyi embert őrizetbe vettek. A nemzetközi hírügynökségek szerint az Egyesült Államokban az elmúlt két hétben egyre több egyetemen tüntetnek diákok és kívülállók Izrael ellen, a Gázai övezet palesztin lakossága mellett, sátortáborokat állítanak fel a kampuszokon.
Külpol