Hétfőtől lezárják teljes Ausztriát, kötelezővé teszik az oltást

Hétfőtől lezárják teljes Ausztriát,  kötelezővé teszik az oltást
Teljes zárlatot rendelnek el a koronavírus terjedése miatt hétfőtől Ausztria teljes lakossága számára, 2022. február 1-től pedig kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltás felvételét, jelentette be pénteken közös sajtótájékoztatóján Alexander Schallenberg szövetségi kancellár, Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter, valamint Günther Platter tiroli kormányzó és Michael Ludwig bécsi polgármester.

A kancellár elmondta: a lezárást kezdetben tíz napra vezetik be, majd legfeljebb újabb tíz nappal meghosszabbíthatják, de az oltottak és a gyógyultak számára a most bevezetett korlátozások legkésőbb december 13-án véget érnek.

A fentiek mellett 2022. február 1-től kötelezővé teszik mindenki számára a védőoltás felvételét. „A védőoltás az egyetlen megoldás” – indokolta a döntést a kancellár, aki szerint az otlásellenes álhíreknek is köszönhetően sokan nincsenek beoltva. Számot kell vetni azzal, hogy a hatóságoknak az elmúlt hónapokban tett erőfeszítéseik ellenére sem sikerült elegendő embert meggyőzniük, hogy beoltassa magát, így nagyon magas a napi esetszám, sok a súlyos beteg, túlzsúfoltak az intenzív osztályok.

„Ebből az ördögi körből csak a lakosság átoltottsági arányának tartós növekedése által lehet kilépni” – hangsúlyozta az osztrák kormányfő.


„Lesz egy ötödik hullám, ha nem vigyázunk, megjelenhet a vírus egy másik változata is” – hangsúlyozta Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter, aki egyben ismételten felhívta a lakosságot, hogy oltassák be magukat, és vegyék fel az emlékeztető oltásokat.

A fentiek értelmében Ausztria lehet az első olyan ország, ahol széles körben kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást.

Ausztria lakosságának körülbelül 66 százaléka van beoltva koronavírus ellen, ami igencsak alacsony aránynak számít a nyugat-európai államok sorában. Jelenleg Európa-szerte itt a legmagasabb a fertőzöttségi arány: egy hét alatt 100 ezer lakosból 971,5 az igazolt fertőzött, és a számok egyelőre napról-napra növekednek.