Kórházat ért légicsapás Gázában, legalább félezer ember meghalt

Kórházat ért légicsapás Gázában, legalább félezer ember meghalt
Egyre nő a Közel-Keleten feszültség, különösen azt követően, hogy kedden este rakéta csapódott be a Gázai övezetben levő, Al-Ahli Baptista Kórházba –számolt be a Digi24 hírportál. A gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 500 ember vesztette életét, többségükben nők és gyermekek. A palesztinok és az izraeliek egymást hibáztatják a támadásért: a palesztin külügyminisztérium szerint a csapást izraeli repülőgépek hajtották végre, az izraeli hadsereg szerint viszont a kórházat egy, a palesztin Iszlám Dzsihád csoport által rosszul elindított rakéta találta el. Függetlenül attól, hogy ki lőtte ki, ennyi ember halála az erőszak spiráljába taszíthatja a világot – emeli ki még a Digi 24 hírportál. A történtek nyomán Ciszjordániában, Ramallahban szerdán tüntetések voltak. A Hezbollah, a libanoni terrorszervezet „a harag napját” hirdette meg, amely napon Joe Biden amerikai államfő is Izraelbe érkezett – mint fogalmazott – szolidaritási látogatásra. Az amerikai elnök Tel-Avivban találkozott Benjamin Netanjahu kormányfővel és Jichák Herzog államfővel, és közös sajtótájékoztatót tartott az izraeli miniszterelnökkel.

A kórházat ért rakétacsapást követően a palesztinok és az arab világ nagy része Izraelt hibáztatta: közölték, hogy Izrael mért csapást az egészségügyi intézményre, amelyben több száz, ott ápolt ember szörnyet halt. Jordánia, Törökország, Egyiptom, Szaúd-Arábia és más államok is azonnal elítélték emiatt. Izrael a becsapódás után, több óra elteltével, a légierő repülési adatainak elemzését követően jelentette meg álláspontját, miszerint az Iszlám Dzsihád a felelős a történtekért, amelynek az izraeli településekre kilőtt, de oda el nem jutó, még az övezetben felrobbant rakétája okozta a tragédiát a gázai kórházban.

Biden: az Egyesült Államok továbbra is támogatja Izraelt 

Joe Biden amerikai elnököt Benjámin Netanjahu és Jichák Hercog fogadta a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren. A hírügynökségi beszámolók szerint az amerikai elnök fekete öltönyben, kék-fehér nyakkendőben szállt ki az elnöki gépből, s megölelte mind az izraeli kormányfőt, mind az államfőt. „Üdvözöljük, elnök úr! Isten áldja meg, hogy megvédi Izrael népét!” – mondta Jichák Hercog államelnök az amerikai államfőnek. Az elnöki konvoj Bident és kíséretét egy tel-avivi hotelbe szállította.

Az izraeli kormányfővel folytatott értekezletét követően tartott közös sajtótájékoztatón Joe Biden kiemelte: az Egyesült Államok továbbra is támogatja Izraelt. Az amerikai elnök elítélte a Hamász palesztin terrorszervezetet, és elfogadta, hogy a gázai kórházat kedden nem Izraeli csapás találta el, ugyanakkor hangsúlyozta az ártatlan palesztinok védelmének fontosságát. Netanjahu megköszönte Biden támogatását a Gázai övezetet uraló Hamász elleni háborúban.

„Ahogy a civilizált világ egyesült a nácik és az Iszlám Állam legyőzésére, most egyesülnie kell arra is, hogy legyőzze a Hamászt” – jelentette ki az izraeli kormányfő, s hangsúlyozta, hogy Izrael egységes, le fogja győzni a terrorszervezetet. „A Hamász tagjai olyan gonoszságokat és atrocitásokat követtek el, amelyek mellett az Iszlám Állam valamivel racionálisabbnak tűnik” – mondta Joe Biden, és megígérte, továbbra is biztosítja, hogy Izrael rendelkezzen mindazzal, amire önvédelméhez szüksége van.

Sajtóértesülések szerint hivatalos megbeszélései után Biden találkozni fog a Gázai övezetbe hurcolt amerikai állampolgárságú túszok családtagjaival, akiket a Hamász terrorszervezet október 7-én elrabolt, és azóta is fogva tart. Az elnök munkatársai találkozót kértek Rachel Ederivel is, azzal az Ofakim városban élő nővel, akit túszul ejtett október 7-én a Hamász öt terroristája, s aki tizenkilenc órán át etette őket, és beszélgetett velük, amíg az izraeli túszmentő kommandósok kiszabadították.

WHO: négy napja nem jutnak át a humanitárius segélyek 

Kicsúszik az ellenőrzés alól a gázai helyzet a humanitárius segélyek hiánya miatt, miközben a szállítmányok a határon rostokolnak az átengedésre várva – figyelmeztetett szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója az X közösségi üzenetküldő platformon a gázai Al-Ahli kórház melletti robbanást követően. A főigazgató az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a konfliktus minden résztvevőjét.

„Az orvosi segítségre várva minden másodpercben életeket veszítünk el” – fogalmazott, rámutatva, hogy négy napja nem jutnak át a gázai határ közelében, Egyiptomban veszteglő létfontosságú egészségügyi segélyek. Gebrejeszusz a segélyek azonnali célba juttatásához a rafahi határátkelő megnyitására szólított fel az ENSZ más szervezeteihez és több ország kormányaihoz hasonlóan.

Kiáll az EU a békefolyamat mellett, a kétállami megoldásért

A civil lakosságot mindenütt és minden körülmények között védeni kell, a gázai kórház ellen kedden elkövetett támadás a helyzet drámai súlyosságára hívja fel a figyelmet – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az izraeli-palesztin konfliktus nyomán kialakult helyzet miatt összehívott rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően kedden. A videókonferencia formájában tartott tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján Michel kijelentette: bármilyen polgári infrastruktúra elleni támadás ellentmond a nemzetközi jognak.

Hangsúlyozta: a közel-keleti helyzet az Európai Unió egységét és hiteles válaszait igényli. Közölte: szoros együttműködésre kell törekedni az izraeli hatóságokkal minden érdekelt féllel a helyzet regionális elmérgesedésének megakadályozása és békéjének megteremtése érdekében.

 „A huszonhét tagország a leghatározottabban elítéli a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadását, és leszögezik: Izraelnek joga van megvédenie magát minden agresszióval szemben, a nemzetközi jog és a nemzetközi humanitárius jog betartása mellett” – fogalmazott.

Elmondta: a tagországok fontosnak tartják a humanitárius segítségnyújtás biztosítását, és a békefolyamat folytatását a kétállami megoldás elérése érdekében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke aki videokapcsolaton keresztül csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz, közölve: a Hamász terrorja rendkívüli szenvedést okoz az izraeli civileknek, ahogy a palesztin embereknek is.

„A Hamász nem azonos a palesztin emberekkel” – állapította meg. Kijelentette: az EB biztosítja, semmilyen uniós támogatás se juthasson terroristák kezébe. Támogatja továbbá Egyiptomot a területére érkező nagyszámú menekült befogadásában. Az uniónak és tagországoknak mindent meg kell tenniük a konfliktus regionális kiszélesedésének megelőzésére, a szélesebb régióban szított feszültség megszüntetésére és azért, hogy az arab országok és Izrael között megkezdett, gyümölcsöző béketárgyalások folytatódjanak – tette hozzá.

Orosz külügy: a kórház elleni csapás elembertelenítő bűncselekmény 

Oroszország bűncselekménynek és elembertelenítő cselekedetnek minősíti a Gázai övezetben lévő egyik kórházra mért csapást – jelentette ki Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a Sputnik rádióban. Az orosz diplomata szerint Izraelnek be kell bizonyítania, hogy nem részese a gázai kórház elleni csapásnak.

„Nemcsak a médiában és a közösségi médiában kell kommentárokat közölniük, hanem tényekkel kellene szolgálniuk” – tette hozzá. A külügyi szóvivő felszólította az Egyesült Államokat, hogy mutasson be olyan műholdfelvételeket, amelyek segíthetnek tisztázni a helyzetet, és azonosítani a tragédiát okozó elkövetőt.

Zakharova szerint a közel-keleti helyzet drámaian alakul, a közel-keleti eszkaláció messze túlmutat a térségen, és világméretű humanitárius katasztrófa fenyeget. „A Gázai övezetben lévő kórház elleni szörnyű csapás nyilvánvalóan háborús bűncselekmény. És a végső felelősség azoké, akik cinikusan hasznot húznak a különböző országokban és kontinenseken zajló háborúkból. Akik átgondolatlanul hatalmas pénzeket osztogatnak fegyverre, feltöltve a hadiipari komplexumot. Akik hamisan hirdetik globális küldetésüket a demokratikus értékek védelmében. Az Amerikai Egyesült Államok” – írta Telegram-csatornáján szerdán Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese.

Tüntettek Teheránban a francia és a brit nagykövetség előtt 

Teheránban több százan tüntettek a francia és brit nagykövetség előtt kedd este egy gázai kórházat ért támadást követően. Az AFP francia hírügynökség fotósa szerint korábban több ezer ember gyűlt össze a Teherán központjában lévő Palesztina téren, hogy hangot adjanak felháborodásuknak. A tüntetők azt kiabálták, hogy „Halál Franciaországra és Angliára”, miközben tojásokkal dobálták meg a francia diplomáciai képviselet falát. A tüntetések kora hajnalban békésen véget értek.

Izraelnek és az Egyesült Államoknak nincs nagykövetsége Teheránban, mivel a két ország és Irán között nincsenek diplomáciai kapcsolatok. Ebrahim Raiszi iráni elnök szerdán gyásznapot hirdetett, s azt vetítette előre, hogy a kórház elleni támadás visszaüt majd Izraelre és amerikai szövetségesére.