Könyvpolcok a botanikus kertben és a sportparkban

Annyi magyar könyv lesz, amennyit odaviszünk

Könyvpolcok a botanikus kertben és a sportparkban
Ágyban, asztalnál, heverőn, fürdőkádban, evés közben, buszon-vonaton, metrón, asztal alatt, matekórán, vizsgára készülés helyett és még ki tudja hol és mikor – könyvmolyok bátran kiegészíthetik! – szoktunk olvasni, de sokan feledkeznek bele órákra az olvasásba a nyári sétatér árnyékos padján, fűre terített pokrócon, hintaágyban, hogy a napsütötte tengerparttal most már ne is feszegessem tovább a húrt ebben a naptári és csillagászati start dacára érkezni sehogyan sem akaró tavaszban. Kolozsváron most már nemcsak saját könyveinket, de közösségi köteteket is olvashatunk az egykori Csikós-kert helyén működő sportparkban (Babeş/Haţieganu park) és a botanikus kertben. A Kolozs megyei közkönyvtár a könyvtárak hete alkalmával több könyvespolcot helyezett el az említett helyeken. Az ott található többtucatnyi könyvet bárki helyben olvashatja, de ha igazán megtetszett, kölcsönbe akár haza is viheti. Ugyanígy bárki vihet a polcra saját könyvet.

Három évvel ezelőtt a Nyárfasoron, a Szamos-parton üzemelő sportparkban avattak fel több szabadtéri minikönyvtárat, szerdán pedig a botanikus kertben. A sportparkban nem kevesebb mint hat ilyen minikönyvtár üzemel: a játszóterek közelében, a fősétányon található padok és a pavilonok szomszédságában. Az egyetem Alexandru Borzáról elnevezett botanikus kertjében szerdán felavatott három minikönyvtárat a japánkertben, a melegházaknál és a víztorony közelében keressük. A könyveket helyben is olvashatják a parkok látogatói, de akár haza is vihetik kölcsön vagy úgy, ha más könyvvel pótolják. A szabadtéri könyvtáraknak bárki adományozhat olvasnivalót: egész egyszerűen ott kell hagyni az adománykönyvet a szabadtéri könyvespolcok valamelyikén. Néhány feltételnek azért meg kell felelniük az ajándék köteteknek: jó állapotú, érdekes könyveket vihetünk, amelyeknek a tartalma nem sértő.

A minikönyvtárakban gyermekkönyvektől szépirodalomig mindenféle változatos tartalom megtalálható, és semmi akadálya nincs annak, hogy a város további parkjaiban is hasonló kezdeményezések öltsenek testet. Az első szabadtéri könyvespolcot Kolozsváron 2014-ben hozta létre a Györgyfalvi negyedi Iulius Mall bevásárlóközpont parkjában a Cărţile pe Faţă civil szervezet, amely egész sor eredeti ötlettel igyekszik népszerűsíteni és szorgalmazni az olvasást: a szervizben hagyott autóért könyvet kapott cserébe a tulajdonos, könyvélményért fogászati kedvezmény, szomszédok könyvtára, ingyen belépő a botanikus kertbe és ingyen tömegközlekedés azoknak, akik könyvvel érkeznek, olvasnak stb.

A Com’ON Kolozsvár ifjúsági részvételi költségvetési kezdeményezés 2020-as kiírásában is szerepelt egy olvasóházterv: a pályázó fiatalok csoportja állandó olvasó helyszíneket kívánt létrehozni zöldövezetekben. Az ötletet megszavazták a kolozsváriak, és az újrahasznosított anyagokból elképzelt olvasóházak hálózataiból sikerült megvalósítani egyet az – azóta teljes felújítási munkálatok alá vont – Armătura parkban.

A kezdeményezők a szabadtéri könyvespolcokat időnként ellátják különféle forrásokból származó újabb könyvekkel. A mozgalomhoz mi magunk is csatlakozhatunk: ha ily módon segíteni, népszerűsíteni szeretnénk a magyar nyelvű olvasást, bármikor ott hagyhatunk magyar nyelvű könyveket a polcokon.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)