Könyvet karácsonyra! – csütörtöktől Adventi Könyvvásár

A gyermekeknek szánt kötetek a legkeresettebbek

könyvek
Az erdélyi könyvtermés igen gazdag, változatos (Fotó: Rohonyi D. Iván)
Kilencedik alkalommal rendezik meg december 14–17. között Kolozsváron az Adventi Könyvvásárt, a szervező ezúttal is az Idea Könyvtér és az idén 15 éves múltra visszatekintő Exit kiadó, az eseménynek a Vallásszabadság Háza ad otthont. Nagy Pétert, a kiadó ügyvezető igazgatóját a csütörtökön nyíló könyvpiac kínálatáról kérdeztük. Az elmondottakból kiderül: idén sincs hiány új kiadványokból, bestsellerekből, és minden jel arra utal, az olvasási kedv sem csökkent az erdélyi magyarok körében. Valamennyi korosztály talál magának és szeretteinek ajándéknak valót a karácsonyfa alá, meséskönyveket, legendáriumot, ifjúsági irodalmat, képzőművészeti albumokat, verseskötetet vagy épp szakácskönyvet, a gasztronómiai időutazással is felérő Ferencesek főztje különösen népszerű – ajánlotta Eszenyei Katalin, az Idea Könyvtér üzletvezetője (képünkön). A vásáron tizenkét könyvbemutató lesz, javarészt új köteteket ismertetnek.

Sz. K.

Könyvet karácsonyra… mennyire számít manapság ez kedves ajándéknak? – érdeklődtem Nagy Pétertől. Válasza biztató: a könyv továbbra is vezető helyen szerepel az ajándéklistákon. Karácsony táján csúcseladásokkal számolnak a könyvesboltok is, a legkelendőbbek a gyermekkönyvek, amelyek az eladások több mint felét teszik ki – mondta.

Ígéri, a vásáron lesz miből válogatni. Jóllehet a példányszámok nem nagyok, átlagosan ötszázas példányban jelenik meg egy-egy könyv, az erdélyi könyvtermés igen gazdag, változatos, széles a paletta, amint azt az Idea bolt kínálata is tükrözi. A könyvesüzlet ugyanis nemcsak a saját kiadványokat, az Exit kiadó által gondozott könyveket forgalmazza, hanem az összerdélyi magyar könyvtermés legjava megtalálható a polcain. Mintegy száz entitással állnak kapcsolatban, ezek közül megközelítőleg negyven kiadó, a többi különböző kulturális intézmény, alapítvány, egyesület, egyházak, vagy épp magánkiadások.

– Van néhány kakukktojásnak számító magyarországi kiadvány is, de ennek a boltnak a „missziója” épp az, hogy az itthon megjelenő könyveket árulja. Úgy éreztem, háttérbe szorulnak az erdélyi magyar könyvek a beáramló magyarországi kiadvá­nyokkal szemben, és hogy emiatt szükség van olyan boltra, amelyik csak erdélyi magyar könyvet kínál eladásra. Mi vagyunk az egyetlen ilyen vállalkozás, amely összegyűjti és népszerűsíti ezeket a kiadványokat. Nem nagy biznisz, ez a vállalkozás a saját lábán nem tudna megállni. Erdélyben nem épült ki terjesztőhálózat, a könyvvásárokon, különböző rendezvényeken való részvétel nagyon költséges, szerencsére vannak támogatók, mecénások, akiket ilyenkor meg tudunk szólítani. A könyvkiadás ugyanis nem ér véget akkor, amikor a kötet kikerül a nyomdából, fontos annak utóélete is: a népszerűsítés. Ebben az információdömpingben pedig nagy kihívás eljutni a potenciális olvasóhoz – magyarázta. Példának Zilahi Csaba Erdélyi magyarRock című könyvét említette, amelyet sikerült 19 helyszínen bemutatni, a népszerűsítésnek meg is lett az eredménye, hiszen átlagon felüli példányszámban kelt el, sőt utánnyomásra volt szükség – tette hozzá.

„Úgy éreztem, szükség van olyan boltra, amely az erdélyi magyar könyvek egyféle tárháza…” (Fotó: Rohonyi D. Iván)

Mint említettük, karácsony közeledtével legtöbben gyermekkönyveket vásárolnak. Korábban azt is megírtuk, Nagy Péter elsőként karolta fel a szó szerint fiatal, tinédzserkorú szerzőket. Az Exit kiadónál jelent meg Lupescu Kata úttörőnek számító Kalózlány-sorozata, majd Czire Hanga Debóra Félutasok című kötete két részben, továbbá Péter-Brezovsky Tamás Man-Machine-trilógiája.

– A Kalózlánynak hamarosan megjelenik az utolsó kötete, nincs olyan hét, hogy valaki ne érdeklődne iránta. A siker titka elsősorban abban rejlik, hogy másképp ír egy tini társaihoz, mint egy felnőtt. Van persze ellenpélda is: gondolom, sem László Noémit, sem Szőcs Margitot nem kell bemutatni az olvasóknak, a Gutenberg kiadó gyönyörű kivitelben hozza a meséiket, amelyek nagyon kedveltek a gyermekek körében – mondta.

A népszerű kiadványoknál tartva említette a Kálvin könyvkiadóval közösen kiadott Pasztorálpszichológia című kötetet, Bakk-Miklósi Kinga és Hézser Gábor munkája nemcsak a lelkészekhez szól, hanem mindazokhoz, akik lelki gondozást, szociális munkát végeznek, a könyv rekordmennyiségű példányban fogyott el. 

És hogy a gazdag kínálat hogyan mutat a számok tükrében?

– Idén 15 éves az Exit kiadó, ilyenkor illik mérleget készíteni. Én is meglepődtem, amikor azzal szembesültem, hogy a Praxis sorozatban 44 cím jelent meg, ezenkívül további 128 kötet és ebben nincsenek benne az utánnyomások. Ezek a kiadványok támogatásfüggők, sok esetben megelőlegezzük a költségeket, remélve, hogy az eladásokból majd megtérülnek – magyarázta. 

Az elmúlt évek világjárványa, az ukrán háború okozta áremelkedés a könyvkiadásra is kihatott. Nagy Pétert arról kérdeztük, itthon mennyire sínylették meg a válságot.

– Természetesen mi is megéreztük az elmúlt évek nehézségeit. De volt valami jó is a rosszban: mivel a bolt sok ideig zárva volt, megnövekedett az online eladás, a webáruházban eladott könyvek száma azóta is folyamatosan emelkedik. Az így kiépült webáruháznak másik hatalmas előnye is van: egyféle tárhelyként működik, az erdélyi magyar könyvpiac minden új terméke felkerül ide, ami a beszerzők dolgát is megkönnyíti – tette hozzá.

Kérdésemre, hogy a magyarországi könyvpiac mennyire bizonyul befogadónak az erdélyi magyar kiadványok vonatkozásában, Nagy Péter elmondta: jóllehet Magyarországon létezik két nagy terjesztőhálózat, amely forgalmaz erdélyi kiadványokat is, abban a néhány boltban, ahova egyáltalán eljutnak, nem kerülnek kiemelt helyre, ezért nagyon keveset adnak el belőlük. Néhány erdélyi szerző épp azért választja a magyarországi kiadókat, mert a mű általuk nagyobb publicitást nyer. A tapasztalat viszont az, hogy az erdélyi szerzők javarészt itteni kiadókhoz ragaszkodnak – mondta.

Hogyan tekint a következő év elé? – kérdezem a naptári év vége felé közeledve. 

– Mindenféle megszorításokkal érkezik a következő esztendő is a kis- és középvállalatok számára, ami sajnos a könyvek árában is le fog csapódni. De tesszük a dolgunkat, valahogy fent kell maradni, sokszor még én is csodálkozom, hogy sikerül. Továbbra sem lesz könnyű, de már megszoktuk – mondja, de nem vészjóslóan, sokkal inkább megnyugtatóan. A kérdésre, hogy honnan mindehhez a kitartás, a kezdődő könyvvásárt emlegeti.

– Amikor látod azt a több ezer embert, aki megfordul a vásáron, könyvet lapoz, beül egy-egy bemutatóra, akkor úgy érzed, igen, megérte… – fogalmazott.