„Ujjong a szívünk és lángra gyúl…”

„Ujjong a szívünk és lángra gyúl…”
„ Adventi hírnök, friss fenyőág…/ Ujjong a szívünk és lángra gyúl” énekelték a Báthory-líceum kisdiákjai szombat délután a líceum dísztermében a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) által megszervezett kolozsvári iskolások karácsonyt váró énekkari hangversenyén, ahol a hagyományhoz hűen főként magyar szerzők karácsonyi énekei hangzottak el.

Elsőként a házigazda-iskola I-IV. osztályos gyermekkórusát hallgathattuk meg (karnagy: Márton Szabolcs), majd a tordaszentlászlói gyermekkórus (karnagy: Balázs Ágnes) lépett fel, amely először debütált ezen az eseményen. Következett az O. Goga Általános Iskola Melodies kórusa (karnagy: Cubițchi Bernadette), a Talentum Református Iskola 0-IV. osztályos kórusa (karnagy: Kostyák Júlia), a János Zsigmond Unitárius Kollégium gimnáziumi kórusa (karnagy: Nagy Tünde). A fellépők sorát a Református Kollégium kórusa zárta (karnagy: Kálló Zsuzsánna). 

„Kétéves kényszerszünet után élvezzük a gyermekek felcsendülő énekét” – buzdította a megjelenteket Tóth-Guttman Emese, az RMD országos elnöke. „Vendégségbe menni vagy vendéget fogadni a családi élet méltóságához tartozik. Most a kolozsvári dalosok nagy családja énekkel adja mindenki tudtára karácsony üzenetét. Legyen ez a mai ünnep a meghitt öröm forrása” – köszöntötte a jelenlevőket Schuller Hajnal, a házigazda Báthory-líceum igazgatója. „Sok ének született a karácsony éjszakáján történekről. Az angyalok, akik hírül vitték Jézus születését hasonlatosak a kórusokhoz, míg a pásztorok mi vagyunk, akik meghallgatjuk őket” – mondta Sárközi Sándor piarista atya.

Kép: a tordaszentlászlói gyermekkórus/a szerző felvétele